Så skulle jorden se ut.


Här kommer en illustration från National Geographic som visar hur jordens olika världsdelar skulle se ut om allt vatten som nu är bundet som is på jorden skulle smälta.

Explore the world’s new coastlines if sea level rises 216 feet.

The maps here show the world as it is now, with only one difference: All the ice on land has melted and drained into the sea, raising it 216 feet and creating new shorelines for our continents and inland seas.

There are more than five million cubic miles of ice on Earth, and some scientists say it would take more than 5,000 years to melt it all. If we continue adding carbon to the atmosphere, we’ll very likely create an ice-free planet, with an average temperature of perhaps 80 degrees Fahrenheit instead of the current 58.

 

Eller översatt:

Utforska världens nya kuster om havsnivån stiger 65 meter.Kartorna här visar världen som den är nu, med en enda skillnad: all is på marken har smält och dräneras ut i havet, höja det 65 meter och skapa nya strandlinjer för våra kontinenter och hav inlandet.Det finns mer än 24 064 000 km3 av is och konstant snö på jorden, och vissa forskare säger att det skulle ta mer än 5000 år för att smälta det hela. Om vi ​​fortsätter att lägga till koldioxid till atmosfären, så kommer vi mycket sannolikt att skapa en isfri planet, med en medeltemperatur av kanske 26,5 grader Celcius stället för de nuvarande 14,5.

 

Jorden är en planet som knappt ens är våt, men den största delen av vattnet är salt. 97,5 % av vattnet finns i havet, i oceanerna. Resten, 2,5 %, är sötvatten, men nästan alltsammans är fruset på polerna, i glaciärerna. Det frusna vattnet utgör 69,7 % av allt sötvatten, grundvattnet 30 % och i flodernas och sjöarna finns bara 0,3 % av allt sötvatten.

Av detta sötvatten står Amazonfloden för en femtedel av det tillgängliga sötvattnet.

Av den samlade färskvattenförbrukningen i världen går 70% till jordbruk för konstbevattning. 20% går till industrins behov. 10% är vad vi människor konsumerar som dricksvatten, för matlagning, hygien, tvätt och disk.

 

Så du, vi måste vara rädda om det lilla vattnet vi har omkring oss.. Att ens tänka tanken på att etablera stora gruvor och industrianläggningar och dylikt i vattendrag borde ju anses som vansinne, men sanningen är att det flesta vattendrag redan i dag är kraftigt förorenade, och konsumtionssamhället ökar kraven på ytterligare föroreningar.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.