Inte oväntat så fick jag svar på mina frågor redan samma kväll från en av landets mest insatta och kunniga i ämnet.
Älvräddarnas ordförande Christer Borg gav dessa svar på mina frågor:
Skitbra frågor! 🙂
1.
Elcertifikat är ett marknadsbaserat system som ska öka takten på utbyggnaden av förnybar energi.
Köpare av el måste köpa certifikat av viss mängd i relation till storleken på inköpen. Säljare får certifikaten av staten, för att sedan kunna sälja dem till köparna.
2.
Nej, inte alla. Torv och vattenkraft anser jag inte ska ha elcertifikat. Dessutom borde även andra krav kopplas elcertifikat, t.ex att produktionsanläggningen ska drivas på ett sådant sätt att inga av våra nationella miljömål ska påverkas negativt, inte heller ska några EU-direktiv påverkas negativt.
3.
Det ger extra pengar till dem som producerar förnybar energi, det är bra. Men fler krav ska in anser jag.
4.
Nope!
5.
Nope!
6.
Svårt att säga. En del påstår att direkta subventioner skulle blivit ännu dyrare, hur förklarar man det för konsumenten? Ska man då också tala om alla andra ”dolda” kostnader, som tex fastighetsskatten i vattenkraften, som givetvis på något sätt kompenseras för inom dessa koncerner…?
7.
Problemet som jag ser det med en marknadslösning är att den måste ha en stark miljölagstiftning att ”stångas” med för att kunna kallas hållbar. Någon sådan har vi inte idag… Tror på idén OM, men bara om, vi har en.mycket strängare miljölagstiftning. Så länge vi inte har det blir resultatet lika illa med vårt gamla systemet, där regeringen pekade med hela handen vad gällde planeringen…
8.
Jodå, hyfsat väl. 2100, cirka. 😉
9.
En konstgjord passage förbi av människan konstruerade dammar, som möjliggör för många olika arter att passera dessa vandringshinder.
10.
Alltid så fort tillfälle ges bearbetar jag de politiker jag träffar och upplyser dem om avarterna. Tex att det finns vattenkraftverk som får elcertifikat som är rena svartbyggen utan några som helst tillstånd…
11.
Nej, inte som elcertifikatlagen är skriven idag, eftersom det inte ställs några som helst villkor på verksamheterna vad gäller tillstånd överhuvudtaget, och därmed givetvis inga krav på miljöåtgärder. Tvärtom försvårar dagens regler implementeringen av vattendirektivet.
12.
Nej, endast miljömålet som handlar om klimat. Försvårar flera andra, tex myllrande våtmarker, levande skogar, levande sjöar och vattendrag för att nämna några.
Allt gott,
Christer
Välformulerat och kunnigt svarat. Nu får vi bara hoppas att det kommer fler svar.
Pingback: Miljönyttan med elcertifikat? | SAVE THE BALTIC
Reblogga detta på Leos Ljunganinfo och kommenterade:
Bra inlägg om elcertificaten. Rebloggar till ljunganinfo.com
Reblogga detta på Zamlat Zurr och kommenterade:
Superintressant!
Rebloggar till http://zamlatzurr.wordpress.com/