Fågelinventering på våra torvmyrar.


Eftersom det går trögt att få in svar på mina frågor om elcertifikat, så kör jag ett kort inlägg om torvläget.

Ni som hänger med i bloggen vet att jag tillsammans med alla andra i byn Vitvattnet/Bjurholm riskerar att få vår tillvaro förstörd för att ett finskt bolag vid namn Neova vill bryta torv på våra marker, alldeles i anslutning till byn.

Hörnån-bäcken

Denna bild visar läget.

Om ni har hängt med i det jag skrivit så har ni förstått att jag inte är särskilt imponerad av det arbete? som ansvarig handläggare på Länsstyrelsen utfört.

Det finns så mycket som är konstigt och direkt felaktigt i dennes arbete, så kompetensen borde ifrågasättas.

Nu orsaken till detta lilla inlägg.

Att Neova i sitt förberedande arbete inte lagt ut en krona på naturinventeringar, det är ju inget att säga något om. De är kadavermänniskor, som endast ser pengar i den torv som finns att bryta, att det drabbar oss i byn, att torven vid förbränning ökar koldioxidnivåerna i atmosfären, att vattendragen förstörs; sånt bryr de sig inte om.

Det är då staten ska gå in och kontrollera och inventera.

Om du som ansvarig handläggare har ärliga avsikter med ditt jobb, då genomför du det också på ett sätt som gagnar alla parter i en tvist, du gör helt enkelt det som kan förväntas av dig.
I beslutet som beviljar torvbrytning så framgår, som nämnts i tidigare inlägg att det inte finns skyddsvärda ”myrfåglar” i området, detta efter en titt i artportalen!!!

Inte ett öre är spenderat på en ornitologisk undersökning eller liknande. En titt i artportalen, det är vi i byn värda..

Att det inte finns ”myrfåglar” är inte konstigt. Det vore närmast sensationellt om så gjorde, eftersom arten myrfåglar hör hemma i Sydamerika.

Så nu återstår bara för oss bybor och markägare en sak, nämligen att själva bekosta det arbete som Neova inte vill göra, och som Länsstyrelsen vägrar göra, nämligen att bekosta en oberoende ornitologisk undersökning.

15 000 kronor+moms.

Efter det kanske vi får bekosta Flodpärlmusselinventering, växtinventering och naturvärdesinventeringar? Att det finns Utter i bäcksystemet, det är redan fastslaget. Det finns även häckande fågel som ska skyddas från allmänheten, det hade ett par telefonsamtal bekräftat.
Är det rimligt att vi ska bekosta det arbete som ansvarig handläggare vägrade utföra?

Att Neova besökt handläggaren många, många gånger under ärendets gång, det är klarlagt. Synd att vi på andra sidan fått samma möjligheter till kommunikation. Det hade varit oss behjälpligt.

OBS: på startsidan finns en länk till en protestlista mot torvbrytningen, skriv på om du inte redan har gjort det.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.