Fler svar på elcertifikatfrågorna.


Så roligt att det kommer fler svar på mina frågor om elcertifikaten.

Det är Vänstern genom

Hanna Löfqvist
Politisk sekreterare Vänsterpartiet
asyl/migration-, utrikes- och försvarsutskottets frågor samt energi

som ger sin syn på elcertifikaten.

Frågeruta

Svar till naturstacken

 1. Svar: El-certifikat är ett stödsystem för att öka andelen el från förnybara energikällor.

 2. Svar: Vänsterpartiet anser inte att torv är berättigat till certifikat. Småskalig vattenkraft anser vi ge för lite energi i förhållande till den skada på biologisk mångfald som den ger upphov till.

 3. Svar: Det är ett viktigt verktyg/instrument för att öka andelen förnybar energi.

 4. Svar: se fråga 2.

 5. Svar: se fråga 2.

 6. Svar: Om så är fallet, att det döljs, tycker vi att det är fel.

 7. Svar: Vänsterpartiet vill att vinsterna ska gå till underhåll av befintliga anläggningar, utbyggnad av elnätet och till satsningar i förnybar energi.

 8. Svar: Strax under 2000 stycken (1800-1900).

 9. Svar: Faunapassage kan man med fördel bygga om viltstråk och vattenvägar skärs av när en väg dras genom en skog eller ett fält korsar ett vattendrag. Ett sätt att ta hänsyn till ekosystem och djurliv.

 10. Svar: Vi tycker att det är ett välfungerande system som borde byggas ut och kompletteras med direkta stöd. Men nu vet vi inte hur det kommer att gå. Och det är EU:s fel. EU-domstolen håller nämligen på att granska det svenska elcertifikatsystemet efter en anmälan av ett åländskt företag. Och i januari i år kom EU-domstolens generaladvokat (Mål C 573/12) med ett utlåtande där man säger att det svenska systemet med elcertifikat strider mot EU:s princip om fri rörlighet för varor och tjänster. Om svenska företag har rätt till elcertifikat måste andra europeiska företag också ha det. Skulle generaladvokatens beslut gå igenom i den högsta instansen, EU-domstolen, skulle det sannolikt få helt förödande konsekvenser för vårt elcertifikatssystem och därmed för utbyggnaden av den viktiga förnybara energin. Här kan tilläggas att domstolen i de flesta fall följer generaladvokatens förslag. Förnybar energi i ett land står mot principen om en fri marknad i EU. Vilket ska väga tyngst? För en socialist, klimataktivist och EU-kritiker borde svaret förstås vara att marknaden aldrig ska få förhindra länder att gå före på miljöområdet.

 11. Svar: Det finns tveksamheter. EU-domstolen har synpunkter huruvida det är konkurrensbegränsande eller inte. Se svaret ovan.

 12. Svar: Ja. Dock tragiskt att regeringen inte klarat av att uppfylla fler än två av dessa sexton mål.

  Jag tackar för de svaren. Nu blir det lite mer kopiera och klistra in i den pdf jag har sammanställt. Tur man får nått att göra nu när det är långhelg 🙂

Annons

En reaktion på ”Fler svar på elcertifikatfrågorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.