Yellowstone – ett svenskt koncept i framtiden?


Jag börjar med lite kopiering från Wikipedia
header

Yellowstone nationalpark (engelska: Yellowstone National Park) är en nationalpark belägen i de amerikanska Klippiga bergen i delstaterna Idaho, Montana ochWyoming i nordvästra USA. Yellowstone instiftades 1872 och är därmed världens äldsta nationalpark.[1] Den täcker en yta på cirka 8 980 km² (ungefär lika stor som Södermanland). Nästan hela parkens yta (96 procent) ligger i nordvästra hörnet av Wyoming. Parken är berömd för sin rika variation av gejsrar, varma källor och andra geotermiska företeelser. Parken är till stor del belägen i den caldera, som bildats vid Yellowstone-vulkanens utbrott för 640 000 år sedan.

I parken lever grizzlybjörnar, vargar och fria horder av bisonoxar, älgar, wapiti-hjortar, svartbjörnar, svartsvanshjort och annat. Nationalparken är kärnan i Större Yellowstones ekosystem, ett av de största intakta ekosystemen i tempererade områden som finns kvar på jorden.

Den 26 oktober 1976 blev området uppsatt som ett biosfärreservat och 8 september 1978 blev nationalparken uppsatt på Unescosvärldsarvslista. Parken fick sitt namn från de gula (‘yellow’ på engelska) berg som finns i Yellowstones Grand Canyon – en djup klyfta i Yellowstoneplatån, som formats av översvämningar under gångna istider och av erosion från Yellowstonefloden.

Sen jämför vi med:

sarek header

Laponia i svenska Lappland är Europas största sammanhängande naturlandskap med så gott som orörd natur. Namnet kommer från det latinska namnet för Lappland.

Laponia omfattar 9 400 kvadratkilometer och inkluderar fyra nationalparker (Sarek, Muddus, Padjelanta och Stora Sjöfallet) och två naturreservat (Sjaunja ochStubba) och ligger i Arjeplogs kommun, Gällivare kommun och Jokkmokks kommun i Norrbottens län. I Laponia ingår även glaciäromådet på Sulitelma,Rapadalens deltaområde och Tjuoltadalen. Landskapet präglas av fjäll, glaciär, myr och urskog. Det finns ett rikt växt- och djurliv med många hotade arter i området. Laponia är ett av de få världsarv som är kombinerat kultur- och naturområde eftersom samerna fortfarande använder Laponia som betesmark till sina renar och har gjort det i hundratals år.

lika i storlek, men så olika i övrigt.

Yellowstone har en av USA:s största megafauna. Det finns bland annat bisonoxar, grizzlybjörnar, svartbjörnar, kronhjortar, älgar, gaffelantiloper, järvar, vargar ochpumor.

2010 var de beräknade inkomsterna för detta område hissnande 750 miljoner dollar  -se länk  De har en informativ och interaktiv webbplats där du som besökare kan planera och hitta intressant information – Yellowstonenationalpark.com.

Internationellt är naturturismen är gigantisk affärsverksamhet. En nyligen redovisad rapport visar att det rör sig om svindlande siffror – 4000 miljarder i intäkter  – se länk

Vad det gäller naturturismen i Sverige så finns följande –Turismens exportvärde ökar snabbare än Sveriges totala export

Turismens exportvärde uppgick till 105,7 miljarder kronor under 2013 och var därmed högre än till exempel summan av livsmedelsexporten (53,4 mdkr) och järn- och stålexporten (46,9 mdkr). Medan Sveriges totala export ökat med 57 procent sedan år 2000 har turismens exportvärde under motsvarande period ökat med 160 procent. Den snabbare utvecklingen av turismens exportvärde i förhållande till det totala exportvärdet av varor och tjänster har inneburit att turismens andel av den totala exporten ökar under perioden, från 3,9 procent år 2000 till 6,4 procent under 2013.

Utan att fördjupa mig i gruvornas vara eller icke vara i detta inlägg – så måste man ju undra vart våra beslutsfattare får sin information ifrån?

sysselsättning 2013

Nu kommer även rapporter om hur turister investerar i naturupplevelser i Dalarna där de vill se och höra varg.

Vart vill jag då komma?
– Jo, vi måste få våra beslutsfattare att förstå innebörden och genialiteten i att stödja naturturism.
Kan man få bort skygglapparna, och tillåta inkomster för andra än de med mest aktieinnehav i multinationella företag så finns det miljarder att tjäna, både för den enskilde, men även då som skatteinkomst för staten.
Eftersom vi i dag har en stat som tillåter en plundring av våra  naturtillgångar, utan nämnvärd skatt, eller ansvar för miljö och lokalbefolkning (ni vet uttrycket om att det värmer att pinka på sig) så måste vi aktivt arbeta för att visa på andra alternativ.

Ni vet säkert hur det historiskt har sett ut i så kallade bananrepubliker när man med lite pengar under bordet får skövla regnskog, eller bryta mineraler utan hänsyn och så vidare. Känner ni er som stolta svenskar när en hög chef för att sånt företag öppet sagt – det är inte lönt att försöka muta en ledare i Afrika när det fritt fram i Sverige att starta gruvor.
Vem måste man muta för att få gehör för småföretagarens naturturismföretagande?

Åter till rubriken – Yellowstone – ett svenskt koncept i framtiden.
Visst är det väl lite sorgligt att en bransch som närmar sig 5000 miljarder i årlig omsättning ska vara så osynlig i vår ekonomi?
Visst borde Europas ”sista vildmark” vara föremål för inkomster i miljardklassen med lokala företagare som innovatörer?

Det finns dock en stor skillnad mellan dessa två nationalparker:

– Yellowstone är på naturens villkor
– Laponia är på människans villkor.

Som sagt: ny forskning visar på detta med intäkter i skyddad natur – det är ett samarbete mellan Cambridge (UK) och Princeton (USA) som ligger till grund för detta. – se länk – än en gång visar det vilken otrolig potential det finns i att helt enkelt låta naturen leva sitt naturliga liv, och samtidigt tjäna miljarder på det.

Tillväxtverkets årliga gränsundersökning (IBIS) av inkommande besökare i Sverige. Över två miljoner internationella besökare svarade att de under 2013 hade vandrat i skog/berg och 1,3 miljoner att de besökt en nationalpark och/eller ett naturum. I båda fallen ligger besökare från Danmark och Tyskland i topp. Detta kan jämföras med de drygt 380 000 personer som förra året lockades av något idrottsevenemang, vilket var ett år då Sverige arrangerade både VM i hockey och EM i damfotboll. Att mer än dubbelt så många, det vill säga över 800 000, angav att de hade fiskat under sitt besök i Sverige kan vara värt att reflektera över när framtida OS- och VM-satsningar debatteras.

AFRIKA dåtid (typ 10 år sedan) – fattigt bushfolk fick en slant för att guida rika ”turister” ut på savannen för att skjuta ett lejon. Lejonet försvann och så gjorde även inkomsterna.
Afrika i dag – fattigt bushfolk tjänar en stadig inkomst på turister som vill fota lejon. Lejonen finns kvar och så även inkomsten.

skurk
När ska de svenska myndigheterna lära sig förstå detta med hållbar utveckling? Om ”underutvecklade” och ”lättlurade” människor i U-länder har börjat lära sig om långsiktigt levebröd – borde inte vi då också kunna lära? Allt måste inte handla om aktieutdelning och vinstmaximering för att landet Sverige ska må bra. Tusentals småföretagare som betalar skatt på sin inkomst gör betydligt större nytta för vår ekonomi än multinationella skurkföretag som likt kringvandrande bondfångare reser från land till land och tömmer länderna på värden.

Förmodligen så måste alla dessa tusentals småföretagare samlas i en stor lobbyorganisation – för det blir allt mer tydligt att det är där den egentliga makten ligger.

 

 

Annons

En reaktion på ”Yellowstone – ett svenskt koncept i framtiden?

  1. Pingback: Vargen – ständigt aktuell. | Naturstacken's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.