Mer kött åt folket..


Och innan nån hinner skrika – så när jag skriver kött – då menar jag kött.

Rent ekologiskt kött -antingen från vilda djur som älg, hjort, ren osv eller från helt ekologik tamboskap.

Alltså kött – rent protein och fett och en av två källor till det essentiella omega 3 som vår kropp kräver för ett hälsosamt liv.

Jag talar INTE om hormonbehandlat, konstgödselframställt eller produkter mixade med E-nummer.

Edit: Apropå det här inlägget – det är inte riktigt bloggens syfte att skriva om mat eller kostvanor – så det blir mycket i samma inlägg. För den som vill finns väldigt mycket nytt att googla på i ämnen som LCHF – Paleo – ketogen kost – och så vidare. Forskningen i ämnet förnyas varje vecka, och sånt som för når år sedan ansågs farligt, är idag livsnödvändigt. Mättat fett är i dag helt plötsligt den nya livräddaren.

 

Jag är rätt säker på att det för många är svårt att förstå vad den här texten handlar om – okunskapen om kött är enorm – och dagens hetsjakt på kött är omfattande och i mina ögon obegripligt.

Det den här texten ska avhandla är den evolutionära aspekten av kött och vårt förhållande till evolutionen. Och nej – jag menar inte att vi ska vräka i oss kött dagarna i ända eller att kött allena ska bli vår föda – det handlar om en blandning av födoämnen. Sen så ska fettranden på köttet vara kvar på tallriken, och ätas upp.

Vi är som art några miljoner år gammal – och hela den tiden har vi ätit kött, fisk, skaldjur, strandfynd, bär, rötter och en del grönsaker.

Dessa år har format oss, och främst vår hjärna på ett speciellt sätt – vi är nämligen beroende av omega 3 för att vår hjärna ska fungera. Att omega 3 är orsaken till vår förhållandevis stora hjärna är helt och hållet beroende av det faktum att vi – likt vattenlevande däggdjur som Späckhuggaren och delfinen har konsumerat stora mängder omega 3 genom evolutionens tidevarv.

En länk här till en text om fiskolja

sänkning av blodfetter och blodtryck och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
bibehåller blodkärlens elasticitet (bra för blodcirkulationen)
hjärnans kapacitet förbättras
ökar mängden serotonin (en må bra-substans) i hjärnan och lindrar depressioner
bekämpar inflammationer i hjärnans celler och blodkärl
cellmembranen blir mer mjuka och elastiska

 

Omega 3 kräver en förädling – från gröna växter – via en mage – för att bli den essentiella olja som har exakt rätt molekylängd som vår hjärna behöver. Andra omega 3-innehållande matvaror är matoljor i varierande grad, vissa nötter och annat i en fallande skala. Problemet med dessa varor är två – dels är det fel molekylsammansättning och dels så innehåller de omega 6 i varierande mängd.

Utan att fördjupa mig allt för mycket så – man antar att vi genom årmiljonerna haft ett förhållande mellan dessa omega-oljor på 1:1 -men nu förtiden ökar andelen omega 6 väldigt mycket. ! (1:6-10) Omega 6 är en inflammatorisk olja (spannmål) som tillsammans med socker tros ligga bakom det läkarvetenskapen idag kallar det metabola syndromet (Västerländska livsstilen)

Ytterligare en text om omega 3 här: förövrigt en av landets (jorden) mesta expert på detta område med kost och hälsa.

Exempel på omega 6-rika matvaror.

 • Rostad lök
 • Snabbmat, t ex pommes frites
 • Kakor, kex och bröd
 • Buljongtärningar
 • Pulversoppor
 • Många färdigrätter, till exempel potatisgratäng.
 • Remouladsås och majonnäs
 • Margarin
 • Sallader med majonnäs
 • Tortillas
 • Chips
 • Deg-halvfabrikat
 • Odlade exotiska fisksorter
 • Fiskkonserver med olja
 • All friterad mat – även fisk

Det faktum att Socialstyrelsen godkänt lågkalorikost (LCHF – Paleo) som ett sätt att råda bot på dessa livsstilssjukdomar visar att evolutionen har rätt.

Bilden nedan visar kostråd för 100 år sedan

diabetes - 1917

Detta var alltså matråd till diabetiker för 100 år sedan. Kan ju vara värt att notera att man vid en konferens i Wien 2014 om diabetes gav detta som lunch till deltagarna. (bilden nedan)
Ett växande problem i väst är Candida – jästsvampar som växer i din kropp. Detta beror på felaktig kost som ger tarmbakterierna ”för lite att göra” bland på grund av brist på vitamin B-12.

 

Wien

 

Att västvärlden formligen skenar i sjukdomar kopplade till det metabola syndromet är inte så konstigt man tänker efter.

Det innebär att de blodsockerreglerande organen är överansträngda och att ämnesomsättningen är störd. Kroppens celler tar inte längre emot signalen från insulin på rätt sätt, vilket hindrar blodsockret att transporteras in i cellerna som det ska. För att kompensera frisätter bukspottkörteln ännu mer insulin. Detta leder till förhöjda blodsockervärden och förhöjda insulinnivåer i blodbanan. Förhöjda insulinnivåer stimulerar frisättningen av stresshormonerna adrenalin och kortisol som sen i sin tur kan påverka nivåerna av könshormoner. Hela hormonsystemet blir alltså påverkat.

Ofta är man överviktig och har förhöjda blodfetter och högt blodtryck.

En person med detta syndrom löper fördubblad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och femdubbel risk att drabbas av typ 2 diabetes. Tillståndet påskyndar åldrandet och ökar mottagligheten för flera olika sjukdomar.

Vår kropp har två energikällor – fett eller socker

Aldrig har väl ett statligt verk större skada för folkhälsan än med denna klassiska uppmaning

6-8brödomdagen

 

10 000 år – så länge sen är det sedan människan gick från en nomadiserade jägare till en mer bofast jordbrukare, och faktum är vi då förkortade livslängden med en 1/3 – från 45 till 30 år. Visst finns det många orsaker – ökad risk för sjukdomar, fler konflikter = krig osv, men fossil visar att tandhälsan försämrades – vilket förmodligen förkortade livet. Att hitta fossil med intakta kroppar är väldigt svårt, så hur kroppen reagerade i övrigt är svårt att klarlägga.
Det här är en jobbig text att skriva – för jag är en riktig brödjunky – en limpmacka och ett glas mjölk är bland det bästa som finns.

Förutom ekologiskt kött så är ju fet fisk den stora källan till omega 3. Men även här gäller förädlingsprincipen – från plankton via laxens mage innan den är en essentiell olja vi kan till 100% tillgodogöra oss. Det betyder att vi ska äta vildfångad laxfisk och andra feta fiskar – men jag struntar i fisken just nu. Vi vet alla hur vansinnigt utfiskade våra världshav är, och det borde snarast ske ett totalt fiskeförbud.

Lägger ut en länk till en blogg om resan från spannmål till frisk.

Omega-3-fetter

Fetter har de debatterats om mycket under lång tid. Det är viktigt att få i oss rätt fetter och inte minst rätt balans av fettsyror eftersom fel balans kan gynna uppkomsten av sjukdomar. Omega-3-fetter är hälsosamma och antiinflammatoriska och har visat sig ha flera gynnsamma effekter på olika sjukdomar.

EPA är en antiinflammatorisk, kärlvidgande och blodförtunnande fettsyra och intag av EPA minskar risken att drabbas av blodpropp.

DHA är en viktig fettsyra för hjärnan, ögats näthinna och nervceller. Förutom att den spelar roll för minne och inlärning kan DHA vara behjälpligt vid depression. Bröstmjölk är rikt på DHA och gravida och ammande kvinnor bör ha dubbelt så högt intag av essentiella fettsyror eftersom det är viktigt för fostrets utveckling av hjärna och syn. DHA sänker triglyceriderna och höjer det goda HDL-kolesterolet.

Omega-3 är bra för hjärt- och kärlsystemet, smidiga leder, bidrar till en mjuk och fin hy. Omega-3 hjälper hjärnan med funktioner såsom minne och inlärning och även det mentala välbefinnandet. Man vet att omega-3 minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och är bra för äldre med stela leder. Omega-3 gör blodet tunnare vilket innebär en minskad risk för blodpropp. Eftersom omega-3 är viktigt för hjärnan kan brist påverka de kognitiva funktionerna, men en av de första tecken på omega-3 brist är eksem.

 

i stället för en hetsjakt på vår kontrollerbara enda källa till ett fullvärdigt omega 3 så borde vi självklart utnyttja lite av de hundratusentals hektar jordbruksmark som i dag står i träda, och som nu odlas med vall. Staten borde genom rejäla subventioner stimulera till ekologiskt småjordbruk över hela landet. Vår beredskap mot ett handelsstopp är katastrofalt dålig. 1 vecka max – sedan är landet Sverige utan mat till sin befolkning. Små bondekooperativ vore kanske en bra lösning – för att folket ska få ihop sitt ”livspussel” – ty förutan detta livspussel kan man väl knappast kalla sig en modern människa idag.

 

Fyra-vita-2

 

Hittat en bra artikel här som visar hur Norge stödjer sin landsbygd.

Debatten om främst kossan som ett miljöhot är konstig enligt mig. Om kon vore så farlig för klimatet då borde väl klimathotet kommit för många många århundraden sedan? Återigen – jag talar om ekologisk ko – inte boskap som gödslas med olja och andra miljöförstörande kemikalier. Konstgödsel – NKP – är ett kortsiktigt och utarmande gödsel.
Om en vanlig ko vore farlig för miljön på grund av sina ”utsläpp” – då vore den inte bara ett fysikaliskt under – den vore även en vandrande variant av en perpetuum mobile – evighetsmaskin – där man endast behövde fästa en ”energidammsugare” där bak – så vore jordens energiproblem lösta.

Innebörden av termodynamikens första huvudsats är att energi varken kan skapas eller förstöras. Mängden energi som förloras i en process kan varken vara större eller mindre än mängden energi som återfås.

 

Tvärtom så kan boskap vara en stor del av det hårda arbetet med att lindra effekterna av det allt varmare klimatet. Hittade en TED-föreläsning så var väldigt intressant och en så kallad ögonöppnare. Det tåls att upprepas – det handlar alltså om ekologisk boskap..


allan savory

Lägger ut en länk till TED-föreläsningen. Den är textad på svenska. Det känns lite märkligt att man så gott som varje dag cybersurfar om natur och miljö och missat denna man helt och hållet. Men – å andra sidan – hans påståenden är minst sagt kontroversiella men samtidigt så självklara.

 

Att många människor genom ett etiskt ställningstagande väljer att utesluta kött från sin mattallrik är självklart deras egna fria val, och det är inget den här bloggen säger något om, men som dålig kost/näring och som miljöförstörare så motsäger jag detta, och det beror helt och hållet på evolutionens kraft.

Det sägs ju att kött ska vara skadligt för hälsan!! Jo – vilken tur att vi överlevt miljoner år med sådan farlig mat. Dessa påståenden om att kött är farligt och cancerframkallande vilar helt på spekulativ grund. Påståendet om dess farlighet baseras på livsstilsstudier – där forskarna (och jo – de är vegetarianer) frågat folk om deras matvanor och sedan gjort en jämförelse mellan hur vanligt cancer är på olika håll i världen och jämför det med de redovisade kostvanorna. Därifrån har de då dragit slutsatsen att ökad cancer i länder med mycket snabbmat beror på köttet i maten. Inga som helst reflektioner på allt socker i all mat och dryck, ingen sammanställning av hälsorelaterade saker som träning, rökning, spannmålsprodukter och andra hälsorelaterade aktiviteter.

Två av våra uppsatta miljömål:

Ett rikt odlingslandskap
Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden och kulturmiljövärdena bevaras och stärks.

Ett rikt djur och växtliv
Den biologiska mångfalden ska bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer. Arternas livsmiljöer och ekosystemen samt deras funktioner och processer ska värnas. Arter ska kunna fortleva i långsiktigt livskraftiga bestånd med tillräcklig genetisk variation. Människor ska ha tillgång till en god natur- och kulturmiljö med rik biologisk mångfald, som grund för hälsa, livskvalitet och välfärd.

Antal bönder i Sverige

statistik-bonde

 – Utan bonden stannar Sverige – 

för av runda av – kräv hjärna mer ekologiskt kött i affären, be samtidigt efter ekologiskt smör, grädde och andra mejerivaror. Ju gulare smör -desto bättre.

Måste sluta – texten är alldeles för omfattande – lägger dock ut en sista länk – en text som sammanfattar kontroverserna kring kostråden på ett ärligt sätt.

 

 – Nu har jag provocerat färdigt – 

Annons

En reaktion på ”Mer kött åt folket..

 1. Pingback: 200 – åren går men bloggen består. | Naturstacken's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.