Fracking – det växande problemet – även i EU


Fracking – ett ord man hört länge – ett ord man på ett ungefär förstår innebörden av. det är ett av de här orden som man inom miljökampen alltid har hört, men aldrig riktigt tagit reda på vad det egentligen innebär.

Har blivit mer intresserad nu – faktiskt på grund av de pågående nomineringsvalen i USA – där en av de mer framträdande kandidaterna till presidentposten är en stark anhängare av all form av miljöförstörande verksamhet, och fracking i synnerhet. Det är om USA det ska handla om i första delen av det här inlägget.

Kartan visar vart i USA man borrar på det här viset

fraccidents_2015-08-13

 

Jag har haft en grundkunskap om metoden. Den går i korthet ut på att trycka upp gas eller olja, från underjorden och upp till ytan. Det sker genom borrhål som genom olika processer tvingar upp gasen eller oljan genom borrhålen.
Då jag aldrig tidigare satt mig in i den här processen, så var det smått chockerande att lära sig lite om det hela. För varje borrhål går det åt enorma mängder vatten – vatten som redan idag är enorm bristvara över snart hela landet. Till det kommer groteska mängder kemikalier som pumpas ner i marken, kemikalier som sedan förorenar det redan hårt ansatta grundvattnet.

En liten finurlig animering som på ett enkelt sätt visar hur det går till.

 

Att gasen eller oljan och alla dessa kemikalier sprider sig är det väl ingen som blir förvånad över?

Dessa borrhål är väldigt kortlivade -med lite tur kan man använda samma hål 15 gånger,sedan måste man flytta alltihopa en bit för att borra efter nya fyndigheter

Den här bilden ger en liten inblick i den enorma mängd borrhål som invaderar marken

frackingfält-USA

 

 

Hittat en bra text som jag länkar till.

 

Den här videon är i 3D – och väldigt pedagogiskt uppbyggd. Nu vet jag inte om det var nåt fel enbart när jag såg den, men det verkar inte vara något som helst ljud i den här filmen tyvärr.

 

 

Så nog finns det fog för att vi börjar engagera oss i den verksamheten, även om den just nu är mest koncentrerad till USA, så har den påbörjat sitt intrång i EU.

Att man som företag genom denna metod riskerar grundvattnet är svårt att förstå – men att staten överhuvudtaget tillåter dessa företag och denna fracking är helt enkelt obegripligt. Nånstans måste den folkvalda se bortom löften om arbetstillfällen och skatteinkomster – och faktiskt ta ansvar – för nutid men även för framtiden.
Nu är det som sagt snart även verklighet i Europa – en massiv lobbyverksamhet öppnar landområden runt om hos kontinentens länder.
Råvarumarknaden skriver om ”framgångarna” här.

 

Och jag kan ju inte skriva om detta problem utan att bifoga en länk till den största och viktigaste hemsidan när det gäller kunskapen och kampen mot fracking.

 

Gasland-640x398

 

Att de nu finns en Gasland 2 kom som en överraskning – den första filmen såg jag -lite halvslött –  på SVT om jag inte missminner mig. Men då kändes det som en film som redogjorde för en situation som aldrig skulle drabba Europa, men ack som man misstog sig. Och som vanligt höll jag på att skriva, så öppnar Google en helt ny värld när man börjar söka. Det finns ett relativt starkt motstånd i USA – många organisationer och andra sammanslutningar som genom information försöker upplysa befolkningen om vad som egentligen pågår under deras fötter. För er med HBO nordic så finns Gasland 2 filmen där – textad på svenska.

Rekommenderar er starkt att se titta på bägge filmerna.

35% av jordens 1,8 miljoner gaskällor läcker gas.

Låt oss slippa den här kampen i Europa – låt oss stoppa fracking innan det är för sent

fracking-karta-EU

 

nu gäller det att återigen kravla upp skjortärmarna och börja protestera – för är det något som gör EU tämligen unikt så är det vår goda tillgång på rent grundvatten. Stora delar av jorden lider numer av vattenstress, men i vår del av världen har vi än så länge gott om vatten – men ska nu fracking tillåtas – så kommer det snart att finnas hundratusentals borriggar som först kräver enorma mängder vatten, och som sedan sprutar ner ofantliga mängder kemikalier rakt ner i vårt dyrbara grundvatten.

 

frackingfree-EU

Som vanligt så finns det väldigt mycket information i cyberrymden – hemsidor, faktainformation och på Youtube.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.