Sommarplågan – eller den blinda spegeln.


Nu är den här – den stora plågan.

Du ser den, du märker den, och du till och med känner lukten av den ibland.

Och trots att vi ser oss som civiliserade människor, och därtill högutbildade sådana – så finns det ingen hejd på eländet.
Det är en ytterst märklig företeelse – det är inget som vi någonsin skulle göra hos mamma och pappa – för att inte tala om hos mormor och morfar, men nånstans släpper spärrarna.
För att vara ärlig – kolla dig i spegeln – du är ju självklart fri från denna anklagelse – men det gäller alla andra..

1 000 000 000 – jag garanterar – du ser problemet.

 

Värsta skräpet – fimpen

1 miljard. Varje år.

1 miljard fimpar hamnar på våra gator och torg i Sverige varje år. Det världsomfattande nätverket Clean up the Worlduppskattar att cirka 4 500 miljarder fimpar varje år slängs på marken.

Fimpen är ett farligt litet skräp. Cigarrettfiltret är gjord av cellulosaacetat, ett slags plast. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå  rökarens lungor, ämnen som även är farliga för naturen, bland annat kadmium som även finns i batterier.

80 procent av allt skräp i stadsmiljöer är tobaksrelaterade produkter som fimpar, cellofanpapper, snusdosor och cigarrettpaket.

Den enskilda fimpen är individens ansvar. All nedskräpning är förbjuden i miljöbalken. Vad gäller cigarrettpaketen omfattas tobaksbolagen av förordningen om producentansvar för förpackningar (1997:185). De är därmed skyldiga att informera om hur de förpackningar de producerar ska sorteras och hur de återvinns.

 

Alla citat i det här inlägget kommer från en och samma hemsida – Håll Sverige rent – och det är till den sidan du ska (efter du läst klart det här inlägget) – för att där plugga in allt som du behöver i kampen mot den stora sommarplågan.

Svenskens favoritsyssla en varm sommardag är – och jag bestämmer i min blogg – är att slappa – äta glass – och umgås på en gräsplätt.

 

nedskräpning park

 

– Guuud – så mysigt vi hade i dag va?

 – Jo, skiiitnajs..

 

Vad är det för reptilhjärna som slår till när vi befinner oss i det offentliga rummet?

Det här med gräsplätt och sommar. Jag utmanar dig – här och nu – gå till valfri park i valfritt samhälle.
När jag gick vilt & naturvårdsutbildningen på Klarälvdalens folkhögskola – då gjorde vi en florainventering.
Den går till enligt följande – du har en träram på 1 m2 som du slumpvis kastar på en grönyta – sedan börjar du räkna alla olika växter i den kvadraten.

Nu behöver du ingen träram – men du kan föreställa dig en 1 m2 och ”kasta den” på gräset i parken – och så börjar du räkna – fimpar.

wpid-2011-04-17-cigaretter-1

 

 

Det är så förbannat äckligt att sitta ner och försöka njuta av sommarvärmen när man måste akta sig för alla dessa fimpar.

Ny rapport: Skräpet ökar – och fimpen står för största delen

2016-04-15 |

Det blir allt skräpigare i Sverige och det värsta skräpet av alla är fimpen. Förutom att fimpen är det vanligaste skräpet står den också för den största delen av ökningen av nedskräpningen. Det framgår av Håll Sverige Rents nya Skräprapport 2016.

Vad beror denna ökning på?
Blir folk dummare? – ja
Blir folk latare – ja
Men framför allt så blir folk fegare tror jag – det är ”töntigt” att visa hänsyn – mot andra och mot naturen – det kallas heder..

Folk har för mycket ”heder” för att förnedra sig till att kasta skräpet i sopkorgar.

Men självklart så ska du gå rakryggad och stolt när du kastar ditt skräp.Du är inte ensam..

Nu drar Sveriges största aktion mot nedskräpning, Håll Sverige Rents skräpplockarkampanj ”Vi Håller Rent”, i gång. Förra året deltog över 800 000 personer. I år hoppas Håll Sverige Rent på ännu större engagemang.

– Nedskräpningen ökar och våra hav är fulla med skräp. Det är ditt och mitt skräp, och det försvinner inte av sig själv. Med kampanjen vill vi inspirera alla att låta bli att kasta skräp nu och i framtiden, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

 

Låt töntarna skräpa ner – du vet bättre..

 

visomärintelligenta

En vid det här laget klassisk skylt som snurrar på sociala medier.

För du som är smart, vet ju att skräpet inte stannar på gräsmattan – det kommer regn och skräpet spolas bort – kanske ner i en å eller älv.
När skräpet nått älven, då är havet nästa anhalt – och det är gigantiska mängder skräp som samlas i haven.

 

nedskräpning-av-havet

 

Nu tänker jag inte skriva om havets absurda mängder skräp, utan jag nöjer mig med några talande bilder.

Polymerdiet

En humoristisk bild av den brutala verkligheten. Den brutala verkligheten ser ut som följer.

fågel-plast-i-magen

 

Visst kan vi bättre? Visst är du stolt över att ditt glasspapper hamnar i sopkorgen och inte i fiskmåsens strupe? Visst kastar du din tomma burk så igelkotten slipper jobbet att  försöka städa upp efter dig?

igelkotfastiskräp

 

Visst håller du Sverige rent? Att gå med skygglappar är inte lösningen. Om du och du och även du vågar kasta skräpet där det hör hemma, så tror jag att ni inspirerar andra till samma modiga gärning. Att bryta den hederskultur som finns kring det moraliska förfallet som vi ser omkring oss är varje individs ansvar. Mer fakta om omfattning, kostnader och så vidare finns här. Förutom att det är äckligt, så är det kostsamt. För en medelstor stad är det många miljoner som går till städning, miljoner som gör mer nytta på annat håll i kommunernas kassor.

Å du – vi ses kanske kring en sopkorg i sommar, för visst vägrar du stirra in i den blida spegeln som så falskt visar den sanna bilden av vår omgivning?

Annons

En reaktion på ”Sommarplågan – eller den blinda spegeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.