Kom i form – i hängmattan..


Jisses, ännu en sommar i antågande.

Även om värmen inte riktigt vill infinna sig här uppe i Västerbotten, så är det onekligen så att det är sommar – igen.

Just nu känns inspirationstanken rätt tom – fast även om de reportage om torvbrytningen som VK (Västerbottens Kuriren) hade häromdagen (25/5) verkligen satte i gång tröskverket så är det annars stiljte i kontoret. Ska försöka söka inspiration med hjälp av kameralinsen och de om det resulterar i några uppslag.

Mitt fokus just nu ligger på mitt välmående och sökandet efter minskad smärta i nacke, axlar, rygg och lite överallt. Då menar jag sökande utan smärtstillande tabletter – som enbart döljer smärtan och inte botar densamma.

Allt sökande efter en friskare kropp får en att läsa, se inslag på youtube och s vidare för att skapa sig en ny uppfattning om vad hälsa egentligen är.

Så om du blev intresserad av rubriken – häng med några minuter – då kan bli glatt överraskad.

Lite av det jag lärt mig –

 • Socker är ett säkert sätt att bli sjuk
 • Socker orsakar smärta i din kropp – smärtan minskar i samma takt som du minskar intaget – jag vet.
 • Socker ligger bakom det nya västerländska begreppet – metabola syndromet.
 • Det finns bara en sak som är värre än att äta socker –  det är att dricka socker.
 • Du behöver äta exakt noll gram socker i resten av ditt liv och du mår bara bättre och bättre.
 • Metabola syndromet orsakar diabetes typ 2, hjärt/kärl-sjukdomar, övervikt, alzheimers och andra allmänfarliga tillstånd
 • Spannmål är del av problematiken bakom ovan nämnda syndrom – vi får inflammationer i tarmar, organ och muskler
 • Fett är nyttigt – och livsnödvändigt. Fett – ekologiskt sådant såklart är de absolut viktigaste byggstenarna i vår kropp
 • Omega 3 är en sådan fettsyra – omega 3 från ekologiskt kött eller från vildfångad fet fisk. Omega 3 av högsta kvalitet – långa fettsyror kallade EPA och DHA – finns idag främst i fet fisk. Exempelvis lax, sill och makrill. Särskilt mycket ses i vildfångad fet fisk. Ett dyrare men bra sätt att få i sig omega 3 är vidare att äta kött från djur som betat gräs, exempelvis utegående kor.
 • Vitamin D3 – egentligen en steroidhormon – som är oerhört viktig för kroppen. Den berömda frasen att – det får vi via solen – stämmer till en viss del. Från om med nu och några månader kan vill tillgodogöra oss D-vitamin via solen. Men – endast mitt på dagen – en riktlinje – när din skugga är kortare än din kropp – då tar vi emot D-vitamin. Nyttan med D-vitamin går inte att överdriva.
 • Övriga vitaminer och mineraler är också nödvändiga. Vår evolution har skapat ett behov av alla de mineraler som finns i skog och mark, och vitaminer från bär och frukter är också något evolutionen gjort till en del av vår kost. Tyvärr har ett mångårigt och ensidigt jordbruk tagit bort så gott som alla mineraler från vår mat – en jordig morot är mycket nyttigare än en skalad och sköld sådan – vilket skapat en mineralbrist i våra kroppar.
 • Vitamin B-12 – om du är vegan eller vegetarian, eller näst intill, så kommer du att vad tiden lider å brist på denna vitamin. Det leder till en rad allvarliga sjukdomar som – MS, hjärtkärl-problem, inlärningsproblem, infertilitet, nervskador mm
 • Periodisk fasta – ät i 8 timmar, vila magen i 16 timmar. Rensar levern från skadligt socker och sänker dina insulinnivåer.
 • Ketos – det nyaste, men kanske mest spännande jag lärt mig hittills. Ketoner är den energi som finns inlagrat i ditt kroppsfett, och som den naturliga, fria, vilda människan nyttjade helt naturligt är för oss bekväma människor en okänd energikälla. 

Obs: En liten varning för periodisk fasta – om du är sjuk på något sätt som är beroende av fastställda mattider el dyl, så är forskningen än så länge osäker, förmodligen gör det gott även för den som är sjuk, men än så länge varnar man.

Och det är kring detta fenomen – Ketos – som gör att du med gott samvete kan komma i form i hängmattan i sommar.

Genom att fasta – på vatten såklart – så mycket du kan och orkar – gärna 16 timmar per dygn, eller dygnslånga perioder av fasta, så frigör du dessa ketoner som annars ligger inlagrat i din fettvävnad på grund av att ditt socker och spannmålsintag höjer insulinet i kroppen, och den förhöjda insulinnivån binder ketonerna i fettet. Äter du dessutom fet mat, ekologiskt smör, kokosolja, feta ostar och så vidare, då hjälper du dina ketoner att frigöras ännu bättre.

Ketos är ett tillstånd som innebär att kroppen har extremt hög fettförbränning. Även hjärnan drivs då på fett, via ketonkroppar. Dessa är energimolekyler i blodet (liksom blodsocker) som tillverkas av fett i levern och blir bränsle för hjärnan.
För att få igång ketonproduktionen behöver mängden av hormonet insulin i blodet vara låg. Ju lägre insulin, desto högre ketonproduktion. Och när man har en välkontrollerad rejäl mängd ketoner i blodet så är det ett bevis på att insulinet är mycket lågt – och att du får maximal effekt av din lågkolhydratkost. Det kallas optimal ketos.

 

Så om du fastar, äter fet mat och dricker vatten regelbundet så kan du med gott samvete ligga i hängmattan och gå ner i vikt + att du ökar i muskelmassa.

Men det bästa med frigörande av ketoner är att du lagar och reparerar dina sargade kropp. Det finns ingenting som är tillnärmelsevis lika effektivt som ketoner när det gäller saker som cellreparering och att mota bort inflammationer ur din kropp.

 

Kronblom

 

Och om du får ett il av motionslängtan – ta tillvara på ilet för det gör gott för både kropp och själ – och du får dessutom ett fullgott skäl till att återvända till hängmattan efteråt. Lämna bilen, och cykla lite istället.

 

Och du – det där med att räkna kalorier – glöm det. Det är ett påhitt för att visa att socker är nyttigare än fett – men man går inte upp i vikt av kalorier – man går upp i vikt på grund förhöjt blodsocker och förhöjda insulinnivåer.

Tror jag avrundar inlägget här – och passar på att önska alla en skön sommar. Törs inte säga att bloggen tar ledigt – för nånstans, finns nånting som berör allting – och då loggar jag in och skriver lite.

 

sommarbild

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.