Världens största vattenkraftsprojekt..


.. hade jag inte hört talas om förren jag råkade på en liten notis – och eftersom vatten är ett kärt ämne på bloggen – så blev det till att googla lite om det hela.

sistone har det varit en del skriverier om ett planerat dammbygge i Sydamerika – men just nu är det stiltje (vad jag vet) på grund av massiva protester.

Däremot har jag helt missat att världens största dammbyggnadsprojekt är under uppbyggnad i Kongo. Om Kongo vet jag inte så mycket. Det jag vet är att det är ett oerhört fattigt land – att dess djungel är en av världens största och mest outforskade skogar – att det är hemvist för både Bonobon och Västlig låglandsgorilla. Vidare så människans intrång lika påtaglig här som i andra regnskogar, skövling, illegal jakt, krig och mineralprospektering sker överallt vilket självklart påverkar skogen och dess innevånare.

Men mest känd av allt är nog ändå Kongofloden. Denna mäktiga flod innehåller allt man kan förvänta av en flod. Längden, mängden, djupet, djurlivet, mystiken, floden har allt + en massa kraftverk. Mätningar har visat att floden för med sig viktiga sedimentavlagringar så långt som 80 mil ut i Atlanten – vilket är av stor betydelse för djur och växtlivet ute i havet. Kongofloden är på många sätt ett helt unikt vattensystem – till dags dato har man funnit närmare 700 olika fiskarter, varav 80% är endemiska.

 

gnathonemus_petersii_05

Elefantfisken – fisken med större hjärna än människan –  – och har flera likheter med oss: den har förmågan
till inlärning, har ofta tråkigt och kan tränas att utföra uppgifter mot belöning.

Kongo eller Kongofloden är utan konkurrens Centralafrikas allra längsta flod, och Afrikas näst längsta efter Nilen, med en total längd på 4 370 kilometer. Floden är världens näst mest vattenrika flod (efter Amazonfloden),[1] samt världens djupaste flod (cirka 225 meter). Kongo och dess bifloder rinner genom världens näst största regnskog och har världens näst största avrinningsområde (båda efter Amazonas).

Grand Inga Hydropower projekt – Så heter projektet – och en varning – om man inte googlar helt korrekt så upptas alla sökningar (nästan) av en Youtubefilm om några entusiaster som planerar att åka kajak utför dessa magnifika forsar – och det är krångligt att hitta info om dammbyggnationen. Det som gör denna planerade dammbyggnad så extra kontroversiell är kanske främst att konstruktionen kommer att ligga så nära utloppet, vilket omöjliggör några som helst vandringsförsök ens en liten bit upp efter floden.

 

 

13 inga COL

Vattenkraftverket planeras kallas Grand Inga III. Vattenfallet som har världens största potential på cirka 40 000 megawatt har byggts ut med två mindre kraftverk, Inga I på 351 megawatt (1972) och Inga II (1982) på 1 424 megawatt.
Det nya kraftverket föreslås bli på 3 500 megawatt.

Dammen kommer att bli mer än dubbelt så stor som världens just nu största vattenkraftsverk – 3 raviners damm – i Kina.

Grand Inga, the world’s largest hydropower scheme, is proposed for the Congo River in the Democratic Republic of Congo (DRC), one of Africa’s most politically volatile and corruption-plagued countries. The massive dam is part of a greater vision by the international economic community to develop a power grid across Africa that will spur the continent’s industrial economic development. But with a price tag of US$80 billion, concerns are growing that foreign companies will gain vast economic benefits from this mega-project, taking attention away from the development needs of Africa’s poor majority.

 

Ett kort klipp med lite bilder

 

Detta med energi och stora konsortium har aldrig kommit den lilla människan till godo. Självklart är ägarna av detta projekt utländska ägargrupper som har ett enda intresse – att skapa så stora vinster som möjligt – för sig själva och för sina stora aktieägare. Att ge sken av att den fattiga medborgaren ska dra nytta av denna damm är självklart en så kallad ”green wash” för att få nån form av humanitetsstämpel på sig. Särskilt påtagligt är detta på den afrikanska kontinenten där korruption, bedrägeri, bestickning och all annan kriminallitet samlas och frodas.
Att alla dessa grandiosa energiprojekt allt ska gå ut på att förstöra miljön är förunderligt – särskilt då i Afrika – där den strålande energin från solen med råge räcker att förse hela jorden med energi. Att människan år 2016 fortfarande tror på vattenkraft som förnybar och miljövänlig energi är en gåta att lösa.
Eller egentligen inte – alla pålästa och miljöengagerade människor vet hur det ligger till – de som inte vet – eller inte vill veta är energijättarna och de politiker de gödslar längst vägen.

Kongos regering har nyligen sagt att man räknar med att utveckla projektet tillsammans svenska ABB.

Ska man känna stolthet som svensk att ABB är en del av projektet?

FN och Världsbanken är uttalade anhängare av projektet som en del i ett fredsarbete i södra Afrika.

Är det något man lärt sig under alla år – så är det att när Världsbanken är positiv – då är det helt åt helvete för miljön.

 

hqdefault

 

Lägger ut några länkar till Internationalriver-org som skriver utförligt om bygget. En till länk här.

Och lite mer läsning här från the Guardian här.

Hittade även en skrivelse från International rivers för den som vill läsa mer.

Hittade en till text som jag länkar till – från Earth people.

Har sökt – men inte lyckats hitta nån protestlista att skriva under på. Det brukar cirkulera sådana listor kring de flesta miljöförstörande projekten. Om du stöter på en lista för mot det här projektet – dela gärna med dig.

Tyvärr finns det signaler på att regeringen i Kongo ökar takten – och i sin iver att påbörja projektet frångår gällande regelverk – bland annat vad det gäller miljökonsekvensbeskrivning och sådana saker. Ska man vara ärlig, och det ska man väl, så har några miljöutredningar aldrig stoppat stora miljöförstörande projekt. Men den rättsliga processen kräver att man följer regelverket, och det ger ju en möjlighet att överklaga felaktigheter i dessa miljöutredningar.
Läs mer om detta i länken.

Hittade ett kort Youtubeklipp om projektet

 

 

Tyvärr verkar det inte finnas några bra klipp av lagom längd från dessa forsar för att göra de rättvisa – hittade en bild som kanske kan visa på storleken och kraften.

 

341329_277733295611202_154429694608230_843962_1380300852_o

 

 

Livingstone Falls are series of rapids between Kinshasa and Matadi. Here Congo over the distance of 340 km is passing over 32 large rapids with a total drop of 260 m. The giant river often is squeezed in unbelievably narrow channel – sometimes even less than 260 m wide – and is meandering between the mountain ranges.

Inga Falls belong to Livingstone Falls and are located in the lower part (but not the lowest) of it. It is hard to tell the correct width of these falls as the width of river throughout the rapids fluctuates from 260 m to more than 4 km. Impressive threshold of rapids exactly at a sharp bend of Congo is 3.6 km wide.

Livingstone Falls for centuries obstructed colonisation of Central Africa. They were impassable with ships and boats.

No wonder – in the mighty river form more than 10 m wide whirlpools, there are countless cliffs and speed of the stream often reaches 50 km/h. The stream has gnawed deep in the rock – this is the deepest riverbed in the world with depth exceeding 230 m. There are technically deeper rivers in the world but their riverbeds have been formed by other factors, such as glaciers.

In some locations in Livingstone Falls there are underwater waterfalls, where the stream passes rock thresholds, speeds up and falls deep in canyons invisible above the water.

 

 

Ska i samband med det här inlägget avslöja några ”hemliga” drömmar jag har om platser jag vill besöka.

Utan inbördes rangordning så är det just Kongos djupa skogar och Nordamerikas vilda natur samt det inre av Kina som ligger högst på min ”drömlista” vad det gäller naturupplevelser.

Har du en sån ”hemlig” drömreselista?

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.