Sea World – R.I.P..


Finns det något mer klassiskt än Sea World när det kommer till människans seger över de vilda djuren?

Alla – jag menar alla – har på något sätt en koppling till detta spektakel. De allra flesta har nog sin koppling genom de ”feel good”-filmer som visar upp lyckliga djur som lever ett gott liv på Sea World och liknande anläggningar runt om på jorden.

 

Ett inlägg med lite text & länkar  – ibland säger bilder mer än tusen ord – och så ett par filmtips på det..

 

CdSilPsXEAAO9u5

 

Andra – och förmodligen rätt många har upplevt detta live – främst då på vår svenska stolthet – Kolmården.

Hittade en site som redovisade en lista på omkring 240 anläggningar som innehåller marint liv. I Sverige fanns dessa med – Aquaria Water Museum, Kolmarden Tropicarium, Maritime Museum of Gothenburg, Skansen-Akvariet, Universeum. Det är väl endast Kolmården som har delfiner för uppvisning?

Alla de anläggningar som har delfiner och/eller späckhuggare måste förnya sig varje år. Det innebär en obeskrivlig jakt på unga djur som får se sin moder skjuten eller skadad i sina försök att skydda sin avkomma.

Jag har vid några tillfällen åkt på delfinsafari – men det är vilda delfiner – utan garanti att man får se några delfiner överhuvudtaget. 50% av utflykterna har givit resultat.

delfiner-4

Dessa fotade jag i Key West – Florida 2016

Delfiner (Delphinidae) är en familj i ordningen valar, som omfattar nästan 40 arter uppdelade i 17 släkten, med strömlinjeformade vattenlevande däggdjur.

De förekommer i alla världshav, mest i grundare havsdelar vid kontinentalsocklar.[1] Delfiner lever av animalisk föda, företrädesvis fiskar och bläckfiskar. De är sociala djur med tämligen hög intelligens och kommunicerar bland annat genom ekolokalisering.

Deras ofta vänliga uppsyn och deras till synes lekfulla sätt har gjort att de ofta förekommer i olika kulturella yttringar. På grund av detta, och på grund av att de är lätta att träna så är de också populära att hållas på så kallade delfinarier där de ingår i akrobatiska föreställningar. Att hålla delfiner i fångenskap kritiseras av ett flertal natur- och djurskyddsorganisationer.

 

Att besöka en anläggning som Sea World är efter all tillgänglig information totalt uteslutet för min del, och när du läst detta inlägg klart, även för din del hoppas jag. Orsaken är lika grym som girig – dessa havets under lider oerhört av leva i de små, grunda och förorenade bassänger de vistas i. För att illustrera hur deras liv ser ut så får den här bilden redogöra för deras trånga liv..

Cqhv3AmWAAAJcpODen som är inringat med rött är parkeringsplatser, och den lilla gröna fläck du ser – det är den bassäng där Sea world anser att deras Späckhuggare lever ett bra liv.
Innan vi går vidare – att protestera hjälper. Sea World har tvingats till eftergifter efter massiva protester. Så om det dyker upp en uppmaning att skriva under mot detta djurplågeri, skriv under. Och dyker ingen lista upp,, googla aktivt. Dessa 5 minuter gör skillnad..

På tal om 5 minuter – här kommer knappa 5 grymma minuter..

 

.
Själva inhämtandet är i sig en hemsk hantering fylld av blod, ångest och lidande, som filmen ovan  visar.
Nedan har jag länkat till två stycken väldigt uppmärksammade filmer – Blackfish och the Cove.

 

CjYs9tHVEAA1LDw

 

Börjar med en länk som redogör för lite fakta (på engelska) och det en liknande länk sist i inlägget. Det som ligger sist i inlägget är på svenska för den som har svårt att läsa engelska.

Kom i håg, det är samma eländiga levnadsförhållanden vare sig det är en anläggning för enbart uppvisningen eller ställen där du ges möjlighet att simma med delfiner i stora inhägnader. Dessa djur är skapta att simma med sin stora familjegrupp mil efter mil, dygnet runt, året runt, livet ut.

 

seaworld orcas

 

 

Visst är underbart – en Späckhuggare som är över 100 år och fortfarande lever ett bekymmersfritt och friskt liv. Se en kortfilm om henne i klippet härunder

 

Samhörigheten mellan delfiner och hundar är ett på många sätt mystiskt förhållande, men icke desto mindre så finns många filmer och foton på hundar och delfiner som interagerar med varandra. Det finns folk som i samband med dessa möten kan gå ed på att de upplever en kommunikation mellan djuren dessutom. Visar ett kort klipp på en vovve som simmar ut och uppenbarligen leker med sin kompis.

 

De dokumentärer som jag lagt ut nedan är filmer som jag tidigare skrivit om i denna blogg, men de tål verkligen att läggas ut igen,

Vad jag skrev om Blackfish finns i denna länk. Här under en kort trailer om filmen. Den finns att se i sin helhet på bland annat Netflix och andra ställen.

 

 

The Cove är en dokumentär som handlar om infångandet och allt lidande som det medför för delfinerna, innan de hamnar på någon ”uppfostringsanstalt” nånstans på jorden. Den som ligger bakom den filmen är en tidigare delfintränare – samma tränare som skapade – Flipper – den så omtyckta delfinen, som i själva verket var många olika delfiner. Han fick nog av tränarjobbet när en av hans delfiner simmade upp i hans famn och vägrade gå upp efter luft.
Rick O´Barry som tränaren heter är 100% säker på att delfinen begick självmord

 

 

Jag avslutar med denna länk som listar 12 anledningar till att Sea World tvingas backa..

 

CdSimHVW8AI9exC

 

Vi ses – men inte på en sån här anläggning – eller hur..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.