Plastön – den nya kontinenten.


Dags för lite skvalp i vattenbrynet igen.

Vad är definitionen för att få epitet kontinent?

En kontinent är inom geografin en stor sammanhängande landmassa. Världsdelar är således mänskliga gränsdragningar medan kontinenter är geografiska/naturliga. Orden används ibland synonymt. Skillnaden kan illustreras av att Asien och Europa är egna världsdelar, men att Eurasien är enkontinent.
Wikipedia

 

Antar att man kan kräva en fast förbindelse med jordskorpan för att begreppet kontinent ska vara giltigt, för annars så kan man sorgesamt nog inom kort komma att behöva rita om våra världskartor.
De ständigt ökande öarna av plast som fyller våra hav utgör ett alltmer alarmerande hot mot fåglar och fiskar samt våra vattenlevande däggdjur som valar och delfiner.

EDIT: Lägger till en video som visar på hur det kan se ut när en sköldpadda ätit plast.


Länk:

detta var en en tusentals sköldpaddor som dagligen äter det de tror är mat, men som i själva verket är dödande plast som flyter omkring i haven – i evighet.

 

skoldpadda

 

Det är en hot som vi inte riktigt kan mäta eller förstå. att det guppar omkring tomma vattenflaskor eller plastlådor är i sig fult och oroväckande, men det är de mindre plastbitarna som utgör det största hotet. Det flyter dagligen iland allt från fåglar till stora valar som vid en obduktion visar sig vara proppfulla av små plastbitar. valar som lever av plankton silar i sig stora mängder mikroskopiska plastpartiklar som dels ger invärtes skador och dels ger en mättnadskänsla totalt utan näring, så valarna svälter ihjäl med magen full av plast.

 

images

 

Det som nu är flytande plastöar kommer inom något årtionde att få småskalig växtlighet, då fågelspillning och jord och sand fastnar i bråten då havens vindar sveper med sig näring från de omkringliggande landmassorna. Fåglar som seglar över haven ser dessa öar som land och landar för matsök och lämpliga häckningsplatser. Resultatet ser ni i bilden ovan.
Och – ju fler fåglar som landar, desto mer spillning blir det som så småningom kommer att bilda en liten, men ack så förödande grogrund till växtlighet.

 

 

Visar två korta filmer som belyser detta växande problem.

Here are the basic facts about the Pacific Ocean Garbage Patch;

 • 7 million tons of weight
 • Twice the size of Texas
 • Up to 9 feet deep
 • In the Great Pacific Ocean Gyre there is 6 times more plastic than plankton, which the main food for many  ocean animals
 • By estimation 80% of the plastic originates from land; floating in rivers to the ocean or blew by the wind into the ocean
 • The remaining 20% of the plastic originates from oil platforms and ships
 • According scientist it is the largest plastic dump on earth; so plastic patches are larger than waste dumps on land
 • Trash patches consist for 80 percent out of plastic
 • Scientific research from the Scrips Institution of Oceanography in California U.S. shows that 5 to 10% of the fish contain small pieces of plastic.
  Länk

 

 

Finns det då någon lösning, finns det något hopp för att vi ska få bort dessa öar? Nja, att städa upp haven är nog en rätt omöjlig uppgift, mängden skräp är helt enkelt för stora för att det ska gå att plocka reda på. Och, plast förblir ju plast i all evighet, den faller inte sönder i sina beståndsdelar, utan den faller bara sönder i mindre bitar, och blir därmed allt farligare för djurlivet.
Tack vare havsströmmarna så samlas allt skräp på ett och samma ställe, precis som hemma hos dig där du lärt dig vart dammet brukas samlas i ett och samma hörn. De två största och mest omtalade ligger i Stilla havet, på ömse sidor av Hawaii – dessa paradisöar mitt ute i ingenstans.

A paradise choked with plastic: Surfer who visited atoll known as the ‘great Pacific garbage patch’ shares shocking images of pristine beaches buried by mounds of waste

Länk:

 

 

För att få  en relation till hur stort det är så brukar man jämför med staten Texas i USA

 

texas-patch

 

 

Och då frågar ju vän av ordning – hur stort är Texas? – 695 662 km² att jämföra med Sverige – 450 295 km² – så vi talar alltså om en stat som är större än hela Sverige.

 

ocean_plastic_islands

 

Lösning på problemet var det jag undrade kring – Till att börja med – stoppa sopberget – jo just det, stor humor eller hur?
Sverige ligger så långt fram i fråga om sopsortering och omhändertagande av våra sopor, så vi står helt oförstående till detta.
Min drastiska lösning är – bränn skiten..

 

maxresdefault-1

 

Jag vet – ett förbjudet ord i dessa fossilbekämpningstider, men tyvärr tror jag inte att det finns någon annan lösning. Med förbättrade metoder kring sopförbränning så är det det mest effektiva sättet att få bort all plast från naturen. och, för att spotta på förbjudna territorier så är förbränning av plast en del av energilösningen. Istället för att borra efter mer olja, fracka sönder enorma landområden eller i stället för att förstöra våra oerhört viktiga torvområden så tycker jag att omvandla befintlig plast till energi är bra.
Självklart är ett totalstopp av nya plastprodukter det absolut bästa,, men det är en utopi att eftersträva.

While recycling has helped cut down on the amount of waste that ends up in landfills, a considerable amount still gets dumped in them all over the world each year. But one country is showing us that it doesn’t have to be that way—Sweden.
Länk: 

 

Det bästa alternativet till oljebaserad plast är plast gjord av ekologiska växtprodukter inom kretsloppet, och där har Sverige otroligt mycket att vinna på att börja producera Hampa i stor skala – men det är som det heter – ett helt annat blogginlägg..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.