Likt en segdragen skräck/thriller/dokumentär där ilska och uppgivenhet varvats med en lätt antydan till övermod och även en del avsnitt med ifrågasättande av människans inneboende – låt oss säga – oförstånd inför den verklighet som kallas fakta har det blivit dags för det sista kapitlet.
Neova dra tillbaka ansökan om bearbetningskoncession för Beatamyren
Sällan har en rubrik i ett pressmeddelande varit vackrare. 8 ord, 8 enkla och i sig obetydliga ord som i sin sammansättning förändrar livbetingelserna för oss i byn, och särskilt för min bror och hans kära sambo som skulle, bokstavligen, fått denna torvbrytning inpå knutarna.
Torvbrytningen på Kurkmyran skulle bli 5 meter djup – det dubbla mot detta
Så här ser Neovas meddelande ut –
ON, JUN 07, 2017 07:30 CET
Undersöknings- och ansökningsprocessen för att skörda torv på Beatamyren m fl startades av Neova år 2008. På grund av nuvarande efterfrågan och en allt för kostsam och utdragen ansökningsprocess väljer Neova nu att ta tillbaka ansökan.
Neova arbetar kontinuerligt med att utveckla verksamheten och de orter vi verkar på. Vi söker fortlöpande efter nya områden och tillstånd för att öppna torvtäkter som ger arbetstillfällen i glesbygd. Nuvarande efterfrågan på torv i regionen i kombination med den långa och tidskrävande ansökningsprocessen gör att Neova väljer att ta tillbaka sin ansökan. Efterfrågan på torv i regionen kommer att tillgodoses från andra mossar i regionen.
”Ansökningsprocessen har varit orimligt lång och komplicerad i jämförelse med andra processer. Vi tycker det är beklämmande att omständigheterna kring en ansökan om bearbetningskoncession ska få stå i vägen för att skapa arbetstillfällen i glesbygd och säkra landets tillgång på lokal förnybar energi i en tid när omvärlden är osäker. Man ska inte heller glömma hur viktigt det är att vi tar itu med en av Sveriges största källor till klimatgasutsläpp – dränerad torvmark. Tar vi inte vara på torven i dessa påverkade torvmarker kommer den att oxidera och bidrar till jordens uppvärmning.” – säger Rita Larsson, projektledare på Neova.
Mina reflektioner på detta beslut –
Efterfrågan på torv kommer att tillgodoses från andra mossar i regionen – Jo, det står klart sedan lång tid tillbaka. Alla torvanvändare i regionen har klart och tydligt sagt nej till att köpa torv från denna täkt. Så enbart på den punkten borde det blivit nej från myndigheterna . då hade det stackars företaget sluppit en dyr och kostsam process.
”Ansökningsprocessen har varit orimligt lång och komplicerad i jämförelse med andra processer – jo, men den som är i leken med får leken tåla. Redan vid vårt första samrådsmöte där på kommunhuset, när Neova högtidligt förklarade att de aldrig gick emot en markägare som sa nej – och vi som satt på mötet relativt snabbt undertecknade en lista med markägare som säger nej. Där och då borde Neova insett att deras herremansfasoner skulle komma att stöta på patrull. Men nonchalant högmod kom att kosta Neova många pengar..
Vi tycker det är beklämmande att omständigheterna kring en ansökan om bearbetningskoncession ska få stå i vägen för att skapa arbetstillfällen i glesbygd och säkra landets tillgång på lokal förnybar energi i en tid när omvärlden är osäker – Nu finns det andra värden än osäkra säsongsjobb inom den döende torvindustrin att ta hänsyn till. Att torven ska bort ur energisystemen råder ingen tvekan om, och att påbörja ett dödsdömt projekt är ren och skär idioti – det vet alla utan Neova (samt ett fåtal på Länsstyrelsen)
Vi har i våra skrivelser påpekat saker som boendemiljö, ekologiska skogar och vattendrag, rädslan för torvbrand, hotad grundvattentäkt, buller och damm samt en radda andra betingelser som skulle bli följden av en torvbrytning.
Säkra landets tillgång på förnybar energi – Sverige är det enda landet i världen som fortfarande försöker tro att torv är förnybar. Alla andra länder, FN-organ, miljöorganisationer osv är alla överens – torv är ett fossilt bränsle – som bidrar enormt mycket till CO2-utsläpp
Neova vet – men leker med det gråtna ordet som försvar – att Sverige kommer att följa resten av världen och förbjuda torv som energislag. Men inga krokodiltårar i världen kan rädda branschen.
Nu när Neova fått gråta lite så säger jag som så – välkommen till det som kallas demokrati – en sån där omodern sak där alla äger sin rätt att få göra sin röst hörd – och den som har rätt och argumenterar för det på ett bra sätt kan vinna.. Även en liten obetydlig landsortsby kan vinna över Skandinaviens största koncern inom sitt område.. Tyvärr så godtog inte Länsstyrelsen mitt förslag om reservatsbildning gällande Kurkmyran. Det hade förseglat alla framtida försök till torvbrytning.
I den aktuella debatten om sjunkande grundvattennivåer får vi inte glömma bort våtmarkernas enorma betydelse för att ta tillvara de dyrbara regndropparna. Jag har skrivit om de största orsakerna till den allt mer alarmerande grundvattenbristen i det här inlägget – men att tro att staten ska våga gå emot dessa gigantiska ekonomiska intressen är löjeväckande, så därför måste vi värna de små spillror av våtmark som finns kvar. Problemet är inte att det regnar för lite, det är att inget regnvatten får stanna kvar i skog och mark – allt dikas bort – ner i närmsta vattendrag och ut i havet, utan att passera våra grundvattentäkter. Att vi behöver torv i våra värmeverk beror ju i sin tur på vår alltmer effektiva sopsortering. När all plast försvinner i soporna, så efterfrågas torv, som är ett fossilt bränsle. Plast behövs i pannorna på värmeverken för att uppnå tillräckligt höga värmetal, annars förbränns inte soporna och pannorna sotar igen och blir då ineffektiva och farliga.
Men jag har i ett flertal blogginlägg hjälpt energibolag på traven – börja elda hampa – en oerhört kompetent gröda – i allt från energi, textil, byggmaterial, föda med mera..
Som kuriosa kan jag även berätta att den parallella kampen för att Hörnåns vattensystem återigen ska bli ett fritt rinnande vatten, från sina översta källor ner till havet börjar bli verklighet. Mer om det i kommande inlägg
Reblogga detta på Savethebaltic.se/Waterforlife.se.