Har människan koloniserat månen?


Om inte koloniserat, så i alla fall överfört liv från jorden till månen.

Björndjuret är utan tvekan jordens tuffaste och mest otroliga lilla varelse.

Runt om på vår jord, från de högsta berg till de djupaste hav, från de kallaste platser till de varmaste källor finns detta lilla djur. Det finns tusentals arter från en 0,05 mm till de största varianterna som är hela 1 1/2 mm långa.
Går du ut i skogen och plockar upp lite mossa, så får du med alla sannolikhet med dig tusentals små björndjur.
Björndjuret kallas ibland för trögkrypare, efter dess latinska namn Tardigrada (tardus, långsam, och gradus steg) . Ytterligare ett namn brukar cirkulera – mossgrisen – detta då den är oerhört vanlig i just mossa.
Men jag tycker Björndjur är ett bättre namn.
Hittills har forskare inte lyckats ta död på denna björn. Man har frusit ner det till en grad över den absoluta fryspunkten, -272° Celsius, man har kokat det i 151° , man har utsatt det för radioaktiv strålning, man har haft det inlåste i årtionden utan mat, men i alla försök vaknar djuret igen.

Man har även skjutit upp Björndjuret i rymden för att se hur (om) det påverkas av kosmisk strålning, och där har Björndjuret fått se sig besegrad, eller ja nästan i alla fall. många av dem dog när de exponerades av olika typer av UV-strålning. Fast några av överlevarna hade i gengäld fött barn under tiden!!

Och varför har Björndjuret med titeln på inlägget att göra?
Jo, i ett experiment utfört av Israel i det som går under namnet – Arch Missions månbibliotek – där man skickar upp mänsklighetens DNA till olika platser i rymden, som ett sätt att säkra vår existens för framtiden.
Man skickade 2019 upp ett sådant bibliotek till månen, där en behållare skulle landa för att bara stå där i evinnerlig tid. Biblioteket bestod av tardigrader, 30 miljoner sidor med information och humant DNA-prover.
Vid landningsproceduren gick något fel, så det blev en okontrollerad landning med en krasch som följd.

Tusentals sidor digitaliseras och skrivs ut på nickelskikt med en laser. Du kan bara se vad som står på dem när du använder ett mikroskop med en förstoring av 1000x. Den innehåller 1 500 sidor med informationFörfattarna till projektet förklarar att de första fyra lagrenMedia innehåller nästan 60 000 digitaliserade sidor från klassiska, vetenskapliga, utbildningsböcker, fotografier, illustrationer och nästan hela den engelska versionen av Wikipedia. De 21 lagren i detta digitala medium innehåller mer än 5 000 språkliga ordböcker, kryptografiska nycklar för dekryptering av information, samt miljoner olika artiklar med vetenskaplig och pedagogisk inriktning, som innehåller data om mänsklighetens historia och kultur.

Om MånbiblioteketMan vet ännu inte om Björndjuren tagit sig ut från behållaren, eller om de ligger i evig dvala, men bara tanken på att de tagit sig ut är oroande. För alla vi som tittar på Star Trek vet att det inte är tillåtet att kontaminera andra planeter på något sätt.
Om Björndjuren tagit sig ut är forskarnas förhoppning att den eviga torkan på månen ska försätta Björndjuren i dvala och att de helt enkelt bara ligger och sover en törnrosasömn.
Men vis av sagan så finns det alltid en okänd variabel som ändrar på handlingen, och för Björndjuren är det kanske inte så mycket en prins som en en kraschad isklädd meteorit som spiller några droppar vatten på Björndjuren. Just så där tillräcklig så de vaknar, förökar sig, lär sig överleva, växa sig större – titta ner på jorden och börja planera sin hämnd.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.