Sverige har blivit EU:s soptipp.


Ja, rent bokstavligt är det så.
Varför?

För att det inbringar enorma summor – i båda ändar.

Ni har säkert läst och hört om hur västvärlden skeppar fartyg efter fartyg med elektronikskräp till Asiens fattigaste länder. där sitter det sedan barn och slår sönder elektroniken och sorterar all metall osv i olika högar. Högar som sedan säljs till återvinning.

Den affärsidén har nu svenska affärsintressen tagit efter, men vi bryr oss inte om metallen, vi vill ha emballaget, främst då all plast som konsumeras i Europa.
Visst blev ni som jag förfärad av den annonskampanj som formligen sköljde över oss för några år sedan, den där som visade på all plast i havet, i naturen, ja det var plast kring halsen på fåglar, sköldpaddor med en plastring runt skalet, det var gigantiska flytande öar av plast.
Snabbt som tusan så instiftades en plastskatt, så att vi skulle bli bättre på att sortera våra sopor, och framför allt för att byta plasten mot papperspåsar på affären.
Det var bara en sak som ”glömdes” bort under all den hysteri som uppstod, alla dessa sopor som visades hörde hemma i Asien eller Afrika. Svenskarna är världsbäst på att ta hand om sin plast.


Det är treskiftet på praktiskt taget alla maskiner som gör just papperspåsar. Ett par hundra miljoner papperspåsar i olika format produceras här i Töcksfors. Några maskiner går till och med dygnet runt, alla dagar i veckan. Personalstyrkan har fördubblats det senaste ett och ett halvt åren och i dagsläget arbetar här 66 personer. Vid årsskiftet räknar man med att anställa ytterligare 14 personer, säger platschefen Jerry Andersson. Länk

Kontentan av den kampanjen? Sveaskog och övriga skogsbolag hugger mer skyddsvärd gammelskog än någonsin förut – för att möta behovet av papperspåsar. Vilken bransch tror ni låg bakom plastnedskräpningskampanjen?
För visst vet ni att plastpåsar är överlägset bäst ur klimatsynpunkt?

Den danska miljöstyrelsen publicerade nyligen en studie i vilken de har analyserat våra vanligaste shoppingkassars ekologiska livscykel, från produktion till användning till bortskaffande. Syftet är att identifiera vilken typ av påse som har den bästa miljöprestandan sett till 16 olika miljöparametrar, bland annat klimatpåverkan, ozonpåverkan, giftighet för människor och miljö samt vattenåtgång. Störst miljöpåverkan hade tygkassen av ekologisk bomull som behövde användas minst 149 gånger för att bli kvitt dess påverkan på klimatet och minst 20 000 gånger sett till samtliga miljöindikatorer. Inte heller papperspåsen föll i god jord då den behöver återanvändas 43 gånger om hela dess miljöpåverkan ska raderas.

Länk

Men vad händer då med all plast som vi sorterar och ofta kör med våra fossildrivna bilar till återvinningen med?
Tja, ingenting egentligen, förutom att vi numer får betala om vi inte sorterar och sköter om våra sopor enligt de kommunala direktiven.

Det här händer med vårt material

  • Plast: Årligen faller plast till ett ursprungsvärde av 10 miljarder kronor ur användning i Sverige. Hela 84 procent deponeras eller bränns. Av de 16 procent som blir till ny plast bevaras endast drygt halva ursprungsvärdet, eftersom kvaliteten försämras.
  • Stål: Hela 29 miljarder kronor faller bort årligen. Mindre än hälften av ursprungsvärdet kvarstår.
  • Aluminium: Ett ursprungsvärde av 3,1 miljarder kronor faller ur användning i Sverige varje år. Mer än 60 procent av värdet förloras efter första cykeln.
  • Andra material: Ett exempel är textiler, där Återvinningsindustrierna hänvisar till globala siffror som anger att endast 13 procent återvinns. Vad gäller andra material är ”bilden av stora värdeförluster snarare regel än undantag”, enligt rapporten.

Men hur gör allt detta Sverige till Europas soptipp?

Jo, så här det. Sverige är världens bästa land på att förbränna sopor och omvandla all den energin till både elektricitet och till värme, i våra välutbyggda fjärrvärmenät. Det är på det stora hela en mycket smart och miljösmart lösning att omvandla energi i stället för att deponera den i gigantiska sopberg. Detta förutsätter ju så klart att kraftvärmeverken har hög förbränning och effektiva filter i sina skorstenar. Ju varmare i pannorna, desto mindre sot. Det här vet alla med vedpanna eller braskamin. Torra vedklabbar ger mer värme och mindre aska. Detsamma gäller i kraftvärmeverken. Men kruxet i våra svenska värmeverk är att vi är alldeles för duktiga på att sortera bort alla sopor med höga energivärden – främst då plast.
Detta är den främsta orsaken till att Sverige numer är enda landet i EU och snart i hela världen som tillåter torvbrytning för att elda upp. Torv ger upphov till enorma utsläpp (läs mer på den här bloggen om torv), men när torv torkat så har den högt energivärde som man då kastar in i pannorna på värmeverken för boosta värmen och öka förbränningen. Men torvens saga är snart över, även i Sverige.

För att landets alla kraftvärmeverk ska klara av att bränna våra hushållssopor – som är rensade på plast -med låga energivärden och dålig brännförmåga så importeras det sopor från övriga EU. Sopor som anländer främst norska hamnar och som sedan körs med långtradare till våra värmeverk.
Och affärsidén är lika simpel som effektiv – låt andra länder betala dyrt för att bli av med sina sopor, och låt sedan landets alla hushåll betala dyrt för att få värmen från dessa sopor i fjärrvärmeledningarna.

Dåvamyra -Kommunala Umeå Energis kraftvärmeverk

Förutom själva ”lurendrejeriet” med att skippa plastpåsar och sortera våra sopor så är det en annan aspekt som måste beaktas. Sverige säger sig ha hårda regler för all typ av införsel av varor. All ska vara klassat enligt hållfasthetsregler, det får inte vara miljöfarliga material, och alla kemikalier ska noggrant redovisas på alla typer av förpackningar. Det är ju great, det låter ju som det ultimata sättet att öka miljömedvetenheten hos både konsument och tillverkare.
Men sanningen är den att Sverige med ”världens hårdaste miljölagar” är soptipp för andra länders sopor av okänt ursprung. Vi har ingen aning om vilka kemikalier vi eldar upp, vi har ingen aning och vilka miljögifter alla dessa sopor innehåller. Omvänt så kan man säga att när övriga Europa blir fri från sina gifter så hamnar de hos oss.
Det beräknas att andra länder betalar över 1 miljard kronor för att bli av med sina sopor, och vinsten i andra änden (fjärrvärmen) är nog ännu högre, så man förstår att det här en svensk affärsidé som man inte är villig att exportera till andra länder.

Naturskyddsföreningen (NF) hör till de organisationer som är kritiska till att Sverige importerar avfall. NF menar att importerat avfall minskar incitamenten hos exporterande länder att bygga ut egen kapacitet för att få bort avfallsdeponierna. Länk

Som alltid – vilka lagar och regler som än instiftas – så finns det pengar att tjäna på det ena eller andra sättet. Vi som konsumenter får inte förlita oss på flashiga reklamkampanjer eller höga tonlägen. Vi måste ifrågasätta, granska och ställa till svars.

Follow the money – den slitna gamla devisen gäller alltid när det handlar om brott eller stora samhällsförändringar.
Jag ska vara ärlig och säga att jag aldrig sorterar bort plast ur soporna. Hellre att värmeverken får sin energi från mina sopor än att importera okända sopor eller förbränna torv.

Min uppfattning är att vi ska förbränna soporna, omvandla all den energin till värme och elektricitet för hushållen. I stället för 100 ton sopor på deponi, så är 100 kg aska mycket mer lätthanterligt och lättare att kontrollera. Men med sagt, forskningen inom förbränningstekniken kan alltid ge bättre och säkrare filter i pannor och skorstenar och tryggare deponimetoder för ”slutavfallet”
Och självklart så är det du som konsument som äger makten – ifrågasätt – behöver du den här prylen? Finns den på nån begagnadsida på nätet? Behövs allt emballage om varan är ny? Vilka kemikalier innehåller den?
Vart är den tillverkad? Tänk närproducerat – på allt du köper och konsumerar..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.