..eller ljusföroreningar.
Det här är ett inlägg om ett problem som vi bara ser om natten men paradoxen är att då vi ser problemet, så ser vi tack vare problemet.
Har läst lite om ett relativt okänt miljöproblem som jag tänkte nu tänkte dela med mig av.
Visst har vi alla sett den ljuskupol som finns över ett större samhälle eller stad när vi betraktar det på avstånd en mörk kväll?
Hemma hos mig så ser jag mörka kvällar mitt uppväxtsamhälle Vännäs, och det är minst 2 mil fågelvägen, och då är Vännäs inte speciellt stort. Jag har aldrig betraktat det som ett miljöproblem, men efter lite efterforskning så inser jag att detta är ett stort problem, dels för naturen, men även som resursslöseri med vår eftertraktade och dyrbara energi.
Vad gör det för skada på naturen? Det finns otaliga exempel, men jag tänker beskriva några.
Nattfjärilar förlorar sin orientering och missar därmed möjligheten till fortplantning. Detta får i förlängningen stora konsekvenser för mångfalden. Om ett så viktigt inslag som nattfjärilen inte reproducerar sig så drabbar rätt omgående t ex fladdermöss av matbrist. Nattfjärilar söker sig som bekant till ljuskällor, alla har vi väl fått besök av dessa bevingade varelser sena sommarkvällar när vi suttit ute på altanen?
Och kruxet med ljusföroreningar är helt enkelt att fjärilarna har för mycket ljus att söka sig till, vilket gör det otroligt svårt att hitta en partner att para sig med. Mångfalden drabbas ju även åt andra hållet, alla nattblommande blommor riskerar att missa chansen till pollinering då fjärilarna har navigationsproblem.
Det finns exempel på stora städer med mycket nattljus där sångfåglar inte ser skillnad på natt och dag, vilket får till följd att dom bokstavligen sjunger tills dom trillat av pinnen.
Ett annat problem är belysta stränder i trakter där havssköldpaddor lägger sina ägg. Dom luras upp på stranden av starka lampor. vilket ger felaktiga äggläggningsplatser, fel avstånd till havet vilket gör ungarnas mödosamma vandring farlig och då dom blir lätta byten för rovdjur.
Fara nummer 2 är detta med det enorma resursslöseri som det innebär att belysa våra nätter på fel sätt.
Beräkningar i USA visar att denna felaktiga användning slösar bort 2 miljoner fat olja per dygn, eller 3 % av den dagliga oljekonsumtionen.
Beräkningar i Sverige visar att upp till 30% av vår energiförbrukning går åt till belysning rakt upp i himlen.
Problemet med detta är så omfattande på ett globalt plan att helt mörk platser, alltså totalt mörka platser på denna jord är så få att man kan räkna dom sin egna hands fingrar. Det är framtaget en mörkerskala (skala 1-9, där ett är totalt mörker och 9 är tex New York om natten) som beräknar det totala mörkret, och i USA, detta jätteland finns det inte en enda plats där man mäter fram en etta med denna metod. Amatörastronomer som tror sig ha funnit den ”rätta” platsen för observationer får efter mätningar veta att deras mörka plats egentligen är en 4-5:a på denna skala. Den mest upplysta staden i världen är Las Vegas, där ljusföroreningarna syns ändå bort till Grand Canyon, mer än 30 mil bort.
En av dom få platser på denna jord där man hittat en 1:a med denna metod är dom mest avlägsna platserna i Australien.
Sedan finns det även en hälsoaspekt i detta för oss människor. Avsaknad av totalt mörker när vi ska sova ger oss melatoninbrist, vilket i sin tur kan ge upphov till bröstcancer. Melatonin är ett det hormon i kroppen som styr vår sömn, och rubbas detta hormon så leder det till sömnsvårigheter, svår huvudvärk, trötthet, minskad sexuell förmåga och till och med ångest i förlängningen.
Som ni förstår så drabbas ju även djurlivet av detta, men att undersöka en älgs hormonrubbningar är av förklarliga skäl inte så lätt. I ett samhälle finns det regler för t ex bullerstörningar, men väldigt få regler för ljusstörningar. Visst kan väl ett strålkastare från grannen vara lika irriterande som ett störande ljud?
Vad kan man då göra för att minska på dessa ljusföroreningar?
T ex måste alla reklamskyltar vara tända om nätterna?
Kontrollera glasen på belysningsstolpar, har dom kuperade glas, byt mot platta sådana.
Måste alla parkeringsplatser belysas om nätterna med enorma lysmaster?
kortfattat kan man säga att man måste rikta ljuset nedåt, och inte över horisontalplanet för armaturen.
Minska styrkan på lamporna.
Mer rörelsedetektorer.
I vissa länder har man börjat arbeta med detta problem och längst har förmodligen Tjeckien kommit. Där har man stiftat en lag för detta som säger att belysningen inte får vara starkare än en candela (styrkan på ett stearinljus) på kvadratmeter. Sedan finns det städer som gått ännu längre, t ex finns det städer i Iran som helt enkelt förbjudit nattljus, av den enkla anledningen att det ska gå att titta på nattens alla stjärnor.
Det finns otaliga exempel från USA när städer som New York och L.A drabbats av strömavbrott och folk har i panik ringt in till myndigheterna och rapporterat om ufo:n och invandrande farkoster, då dom helt enkelt sett himlavalvet.
För visst är det så, att förutom detta med resursslöseri, naturhaveri osv så förtjänar vi alla att få stirra upp på nattens alla stjärnor?
Pingback: 100 – tankar från en modern dagbok. | Naturstacken's Blog