Skogsrenen tillbaka i svensk natur


Här kommer ett kort inlägg om ett för Sverige utrotat hjortdjur, ett djur som vi utrotade någon gång runt 1880. Dess nisch har i vissa delar av landet tagits av den något mindre kusinen tamrenen. Den ren som vi här uppe i norra delarna av landet ser på vinterhalvåret då samerna flyttar ner sina hjordar från dom stora fjällområdena.

Skogsrenen som detta inlägg handlar om är mer anpassad till den nordiska klimatet då dess klövar är större och dom har längre ben. Man kan säga att den är något mer älglik i sin utformning. Den är dessutom större i kroppen. En vuxen hane kan väga 180 kg, vilket nästan är att jämföra med en mindre älgko.

Min text kretsar kring tanken att vi återinför denna art i Sverige, och då har den ett naturligt och outnyttjat habitat i dom regioner söder om renbeteslandet, främst då Dalarna, och Gävleborg, och de omkringliggande länen. Här finns det renlav i enorma mängder. Då denna ren varit utrotad i över hundra år så har renlaven hunnit växa upp rejält och skulle bli utmärkta marker för renen.

Förutom att den skulle fylla en av människan utrotad nisch, så skulle den bli en typ av vågskål mellan rovdjuren, främst då vargen och dom människor som vill ha bort vargen. Ett av dom främsta argumenten för utrotande av varg är ju det att älgstammen reduceras av vargen. Skulle denna skogsren återintroduceras skulle vargen få ett nytt naturligt byte att jaga.

Denna art finns ännu kvar i Finland, om än i allt mindre antal. Tjuvjakt och rovdjur går hårt åt denna lilla grupp och finnarna har sökt hjälp av EU för att bevara arten. En variant av skogsrenen är fjällrenen, den är dess närmaste släkting, men lever som namnet säger på fjället. Denna fjällren återfinns i små områden i Norge.

Visst vore det trevligt om vi i dessa tider kunde återinsätta ännu ett djur som varit av människan utrotat. Ett gott exempel på detta är t ex bävern. Vem skulle inte sakna bävern och dess härjningar om den inte fick finnas?
Om skogsrenen återinfördes skulle den naturligtvis vara helt fridlyst för jakt. Den skulle förmodligen behöva någon form av övervakning i några år, för att skyddas mot både människor och djur. Den stora födotillgången skulle dock gynna en snabb tillväxt av kalvar. Efter 3-4 år skulle man nog våga släppa på bevakningen och införliva den i den svenska naturen.

Varje utrotat och återinfört djur i vår svenska natur är en seger för den biologiska mångfalden.

Annons

6 reaktioner på ”Skogsrenen tillbaka i svensk natur

 1. Professor Emeritus i Zoologi, Sverre Sjölander, tog upp detta när han var sommarpratare i P1. På länken nedan (mot slutet om jag minns korrekt) går han in på bland annat utplantering av vildren och vargens plats i landet.

  [audio src="http://sverigesradio.se/laddahem/podradio/sr_sommar_i_p1_090803031223.mp3" /]

 2. Detta är en mycket bra idé
  Det verkar rimligt att försöka återföra en djurart som blev utrotat i slutet av 1800-talet genom jakt .
  Andra djur som utrotats har ju återförts, t.ex bäver och vildsvin.
  Det finns ett stort område i mellersta Sverige som lämpar sig för skogsvildren, söder om området där tamrenskötsel pågår, dvs. en ”triangel” med ena hörnet i höjd med Härnösand, det andra ungefär i Gävle och det tredje i sydvästra Värmland. I detta område pågår ingen tamrenskötsel, dvs det är ingen risk att skogsvildrenen skall störa tamrenskötseln. Eftersom inget renbeta av lav har pågått sedan skogsvildrenen utrotated ca år 1890 har här byggt upp tjock mattor av renlav som skogsvildrenen kan äta vintertid. Detta är en betesresurs som inte nyttjas i dagsläget, därigenom skulle skogsvildrenen ej konkurrera med älg och rådjur om betet. Ett tillskott av bytesdjur skulle minska konkurrensen om bytesdjur mellan tvåbenta och fyrbenta jägare.
  Det är hög tid att börja låta naturen få komma tillbaka, att ”restaurera” natur som människan tidigare slagit ut. återinplantering av skogsvildren bör utgöra en viktig del i denna process.

  Hälsning
  Stig-Olof holm

 3. Bra och intressant skrivet! Det här är verkligen något som borde undersökas vidare. Kanske finns någon stor markägare som är intresserad. Kanske i samarbete med tex norden ark.

 4. Pingback: 100 – tankar från en modern dagbok. | Naturstacken's Blog

 5. Pingback: Naturturism som samhällsekonomi. | Naturstacken's Blog

 6. Pingback: Vargen – ständigt aktuell. | Naturstacken's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.