Okavangodeltat – snart ett oljefält


Världens mest berömda delta, inredning i otaliga naturfilmer där innevånarna tillhör en försvinnande liten del av det som en gång var hela kontinentens medborgare. Afrikas största grupper av fritt vandrande elefanter kan få sina vandringsvägar stoppade av hundratals oljeriggar.

Okavangodeltat eller Okavangoträsken (ibland stavat OkawangoOkovango eller Okovanggo) är ett stort inlandsdelta, beläget i Botswana. Deltat mynnade en gång ut i den sedan flera tusen år uttorkade Makgadikgadisjön. Numera rinner i stället Okavangofloden ut i Kalahariöknen, och bevattnar där ett 15 000 km² stort område av träsk och sumpmarker. Omkring 11 kubikkilometer vatten når deltat varje år. En liten del rinner vidare till Ngamisjön. Området ligger i det endorheiskaOkavangobäckenet.[1] wikipedia

https://g-switch.org/sv/afrika-och-mellanöstern/botswana/botswana-facts-and-information-1454191/

Mångfalden och antalet djur och fåglar kan vara svindlande. I Okavango har man registrerat 122 arter av däggdjur, 71 arter av fisk, 444 arter av fåglar, 64 arter av reptiler och 1 300 arter av blommande växter. Man har nyligen även återinfört noshörningar i området och även om antalet fortfarande är relativt lågt, så har man förhoppning om att populationen ska lyckas växa sig stark. Länk

Som jämförelse så är Storstockholms yta omkring 6500 km2, så det ryms nästan 3 Storstockholm i deltat.

Men nu är deltat hotat. Starka intressen vill påbörja olje och gasprospektering i olika former i området.
I första skedet är det ett kanadensiskt bolag som heter ReconAfrica.
Målet för bolaget är att etablera ett hundratal oljekällor i området.

ReconAfrica believes that a formation known as the Kavango Basin holds significant amounts of oil and gas. Drilling of two test wells in Namibia is set to begin in December. The company’s licensed region, which covers more
t han 13,600 square miles, is home to some 200,000 people and abundantwildlife, including important migratory routes for the world’s largest remaining elephant population. –
National Geographic

Det är inte många boende i de berörda länderna som är medvetna om detta projekt. Det har som så ofta skett i det tysta, med ett fåtal inblandade. Och naturligtvis så är motoffensiven från bolaget väl utarbetad.
Motståndarnas argument, nu när de fått vetskap om det hela möts av finslipade motargument. Självklart så ska bolaget säkerställa att inga olyckor sker, att ingen olja spills ut osv. Men ett missöde ödelägger vattentillgången för miljontals djur, fåglar och växter och hundratusentals människor i området. Vi behöver ju bara förflytta oss upp längst Afrikas västkust – till Nigeria för att se den humanitära och biologiska misären.
När jag sitter och skriver det, så påminns jag om ett gammalt inlägg jag skrev om just Nigerdeltat för länge sedan.

Som så ofta i situationer som den här så är motståndet på efterkälken. Hjulen är satta i rullning, och ” är omöjliga att stoppa” som ursäkten ofta lyder.


Men det går alltid att göra sin röst hörd. här är en protestlista du kan skriva under på

Myndigheterna garanterar att det inte ska förekomma fracking i området. Hela regionen är geologiskt instabil med förekomster av små jordbävningar, och fracking skulle enligt experter öka risken för större jordskalv dramatiskt.
Fracking är den mest miljöförstörande metoden som finns och som alltid innebär förorenat vatten.
Jag tror de flesta har sett filmer från USA där boende kan tända eld på sitt kranvatten. Det är på grund av fracking.
Men bolaget har anlitat några av de främsta förespråkande för fracking och har i sin långsiktiga planering fracking som utvinningsmetod.

Jag har länkat till National Geographics text och gör det igen här. Den är på engelska och är ganska lång, men det finns mycket mer att läsa där för den som är intresserad. Vetskap är makt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.