Så lite vatten finns det..


Har nu hittat fler illustrationer som visar på jordens vattentillgångar.

Att kalla jorden för en vattenplanet, det är inte med verkligheten överensstämmande.

Water-on-the-Planet-680x274

Av planetens hela volym på 1,0832073 × 1012 km³ är volymen på det samlade vattnet på omkring 1 350 955 000 till 1 386 000 000 km³. Som bilden på startsidan visar, så är det inte mycket av planeten som är vatten.

En förklaring till den första illustrationen: Följ det blåa. I första stapeln så är det alltså den allra översta lilla biten som är blå. Det motsvarar 2,5% av allt vatten. I den mittersta stapeln är det återigen den lilla biten på toppen som är av intresse. Av den första stapelns 2,5% försvinner alltså 98,8% i glaciärer och oåtkomligt grundvatten. Och den högra stapeln så ser man alltså att av de 1,2% som återstår så försvinner ytterligare drygt 70%.
DistributionEarthWater

Om vi tänker oss att det finns 100 liter vatten på jorden, så finns det bara 750 milliliter grundvatten
och 7 milliliter i floder och överjordiska sjöar,
det är allt sötvatten vi människor och allt annat liv på jorden har. Alltså bara tre glas.

Nästa ruta visar ungefär samma sak, fast med lite andra parametrar. Av allt vatten som finns återstår alltså 0,009% i rent vatten. I siffror motsvarar det ungefär 10 651 100 km³

water_distribution_650px

Av det lilla vatten som finns kvar för oss att konsumera så återfinns enorma mängder i Sydamerikas gigantiska vattensystem:amazonmap Amazonfloden – Det är världens mest vattenrika flod, med ett totalt flöde som är större än de åtta näst största floderna tillsammans, och en av jordens två längsta floder. Den är 7 025 kilometer lång, räknat från Río Apurímacs tillflöde till mynningen i Atlanten. År 2005 bestämdes flodens längd med hjälp av en Landsat satellit, av Paulo Robert Martini, till 7 040 kilometer, medan Nilens längd uppskattades till 6 857 kilometer. Floden börjar i Anderna på över 3 700 meters höjd, ungefär 150 kilometer från Stilla havet. Floden rinner upp vid Nevado Mismi. Från Perus gräns flyter den lugnt österut 3 000 kilometer genom regnskogen och sedan fram till Atlanten. Mellan Anderna och mynningen rinner flera hundra bifloder samman med , bland annat Rio Negro från norr, och Rio Madeira, Tapajós och Xingu från söder. Amazonflodens vattendelare innesluter världens största flodsystem.Amazonfloden släpper ut enorma mängder sötvatten i Atlanten, ungefär en femtedel av alla världens floders gemensamma vattenflöde. Under regnperioden kan den stöta ut hela 300 000 kubikmeter vatten per sekund; genomsnittet är dock 219 000 kubikmeter i sekunden. Vattnet kan pressas ut 15 mil ut i havet. 30 mil ut i Atlanten från mynningen märks Amazonflodens slamfyllda vatten. Dess massa är mer än alla Europas floder tillsammans. Massan kan växa enormt under regnperioden då floden kan höja sig med upp till 20 meter. Även dess avrinningsområde är omfattande, på 7 180 000 kvadratkilometer. Ett stort antal djurarter lever i Amazonfloden, däribland 2 500 olika fiskarter.

.

.

när man betänker den lilla mängd vatten som finns, visst är det konstigt att vi inte är mer rädda om det?

Det är en självklarhet att vi ska göra vad vi kan för att rädda vår hotade natur. Många är förslagen på vad du som konsument bör tänka på:

– Undvik kött
– kör inte fossildrivna fordon
– flyg inte

Naturligtvis är detta bra och det finns många andra uppmaningar för dig att följa.
Men tyvärr så saknar jag uppmaningar om att vara rädda om vattnet. Det är bara när det råder värmebölja följt av en längre tids regnuppehåll som det uppmanas till försiktighet med vattenförbrukningen. Du ska inte vattna din gräsmatta eller fylla barnpoolen.

Gott om vatten eller vattenbrist?

Unicef (FN:s barnfond) delar in världens länder i fem vattenförsörjningsgrupper. Kategorierna baseras på forskning som utgår från hur många människor som delar på 1 miljon kubikmeter vatten. (Se siffrorna inom parentes.)
God vattentillgång hela året. Hit hör Sverige och Norge. (max 500 människor delar på 1 miljon kubikmeter vatten.)
Säsongsproblem. Här behöver man spara vatten från perioder med överskott till torrperioder. Hit hör de flesta europeiska länderna, bland annat Danmark. (max 1 000 människor delar på 1 miljon kubikmeter vatten.)
Vattenstress. Här har man stor vattenbrist under torrperioder. Hit räknas till exempel Polen. (max 2 000 människor delar på 1 miljon kubikmeter vatten.)
Absolut vattenbrist. Hit hör länder som Syrien och Egypten. (max 3 000 människor delar på 1 miljon kubikmeter vatten.)
Vattengränsen redan nådd. Här har man redan passerat gränsen för hur många människor området kan försörja med vatten. Hit hör till exempel Israel och Namibia. (Fler än 3 000 människor delar på 1 miljon kubikmeter vatten.)

Här följer en kort lista på hur mycket olika varor kräver för sin framställning.

En hamburgare: 2 400 liter
Ett kg nötkött: 16 000 liter
Ett kg vete: 1 200 liter
Ett kg ris: 2 700 liter
En liter mjölk: 900 liter
Ett kg ost: 5 000 liter
Ett kg majs: 900 liter
En tomat: 13 liter
Ett kg hönskött: 3 900 liter
En påse potatischips: 185
En kopp kaffe: 140 liter
En kopp te: 35 liter
Ett glas äppeljuice: 190 liter
Ett glas vin: 120 liter
En liter kranvatten: 1,05 liter
En t-shirt i bomull: 4 100 liter
Ett mikrochip: 32 liter

Om man tänker vatten, då är det kanske värre att gå in på valfri slitochsläng-butik och köpa en ny skjorta inför helgen än att köpa en köttbit att lägga på grillen? En t-shirt kräver dubbelt så mycket vatten som en hamburgare för sin framställning.


Det här diagrammet visar hur vi förbrukar det lilla vattnet som finns kvar i vårt hushåll.vadanvändsvattnettill

Tusentals barn dör varje dag på grund av smutsigt vatten

Rent vatten är en mänsklig rättighet, men fortfarande saknar 780 miljoner människor tillgång till rent vatten och varje dag dör över 1 400 barn under fem år på grund av smutsigt vatten, brist på toaletter och dålig kunskap om hygien. UNICEF kämpar över hela världen för att förändra situationen. Vi ger stöd till utbyggnad av vatten- och avloppssystem, borrar brunnar, installerar pumpar, bygger toaletter och utvecklar nya billiga metoder för att lösa vattenproblemen.

Torka: Vissa länder har en regnperiod som ska ge tillräckligt med vatten för att räcka ett helt år. I till exempel Namibia varar regnperioden från november till mars. Uteblir regnet under denna period torkar vattendragen ut.

Ökenbildning: Ökenbildning orsakas inte bara av klimatförhållanden utan även av hur människan använder naturen. Nedhuggning av träd är en faktor som kan orsaka ökenbildning. Träd och växter skyddar bördig jord mot vind- och vattenerosion. I vissa områden råder det brist på bränsle, varpå människor tvingas hugga ner träden som binder jorden. På detta sätt bildas nya ökenområden.

Förorening: Många industrier renar inte sina utsläpp och sprider därmed ut giftiga ämnen i vattendrag. Detta förgiftar vattnet, fisken och människorna.

Krig: Vatten kan användas som vapen i krig. Det händer till exempel att vattenreningsverk bombas och eftersom det kan vara mycket svårt att få tag i reservdelar för att laga reningsverken, tvingas människor att använda smutsigt vatten. I till exempel Irak har barnadödligheten skjutit i höjden bland annat på grund av att det saknas möjligheter att rena vattnet.

Hygien: Nära 2,5 miljarder människor saknar rena toaletter (2). Det är över hälften av alla människor i låginkomstländerna. Människor tvingas att använda öppna fält, sjöar och floder som latriner, vilket gör att de små vattenresurser som finns förorenas och sjukdomar sprids.

Vatten_Diagram2

Avslutar med ännu en illustration över hur det ser ut med jordens fördelning av vatten.

Behöver jag tillägga att köpa vatten på flaska är som toppen på flaskan – korkat!!!
Sverige är ett vattenvälsignat land – låt oss alla göra vad vi kan för att låta det vara så. Stoppa gruvor – ställ krav på skogs och jordbruk – kräv att vattenkraften kostar på omlöp, faunapassager.

Annons

2 reaktioner på ”Så lite vatten finns det..

  1. Pingback: 200 – åren går men bloggen består. | Naturstacken's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.