Är det valbajs och inte valfläsk som ska rädda klimatet?


Som så ofta med den bloggen så snubblar jag över någon liten text om något som jag tycker borde ges lite utrymme.

Men i just det här fallet tänkte jag försöka mig på en humoristisk vinkel, tills dess att jag började läsa och lära, och helt plötsligt blev det allvar.

Och som vanligt så vill jag hålla inläggen relativt korta, allt för att man ska orka läsa hela inlägget, och som vanligt så är jag rädd att det kommer att bli ett par tusen tecken längre än kort.

Havet är djupt och nu ska jag göra ett försök och dyka ner till detsamma.

Ett helt nytt ämne ska avhandlas – valar – men eftersom jag inte har några större marinbiologiska kunskaper att skryta med så blir det mycket sammanställande av fakta från nätet.

De stora valarna

Alla valdjur tillhör ordningen Cetacea som innefattar mer än 80 arter. Tretton arter räknas som stora valar och 12 av dessa är bardvalar (underordning Mysticeti), däribland blåval, sillval, vikare, knölval och grönlandsval. Kaskeloten däremot tillhör tandvalarna (underordning Odontoceti)

Det största djur som någonsin funnits på jorden är blåvalen. Den kan bli upp till 30 meter lång och väga mer än 150 ton. Ett barn skulle kunna krypa i blåvalens största blodådror, och dess hjärta är stort som en bil. Att valar kan bli så stora beror till stor del på vattnets stödjande kraft. På land skulle ett så stort djur behöva så kraftig benstomme att de skulle ha svårt att röra sig.
Länk

 

För att göra det lite enklare så ska jag i huvudsak fokusera på Blåvalen, den största valen och faktiskt det största djuret som någonsin existerat på jorden (inklusive dinosaurierna)

Valar överlag är hotade av människans framfart och jakten av valarna ligger nog i nivåer av omkring 10% av de ursprungliga antalen och vad det gäller blåvalen så beräknar man att antalet i början låg på mint 500 000 och när man 1966 införde förbud på jakt så låg antalet under 10 000.

Så vart vill jag då komma? Jo, forskare har nu upptäckt att valbajs är en effektiv broms mot förhöjda CO2-nivåer och nu pågår påkostade försök att förhindra att valar fastnar i något av de tusentals mil med fiskenät som ligger i våra hav, och man jobbar på metoder för att förhindra kollisioner mellan valar och fartyg. för även om en blåval väger 150 ton så är det inget skydd mot ett fartyg som väger tusentals ton.

Hur kan då bajs vara en sån  klimaträddare? det låter ju som en skitsak. Men som allt annat så handlar det om ekologiska kretslopp. Nedan följer en bild samt en video som förklarar hur det funkar.

 

All den näring som släpps ut vid ytan blir mat för plankton, som i sin tur blir mat för diverse fiskar som blir föda för större fiskar och så snurrar kretsloppet på.

 

En blåval som väger 150 ton släpper ut 4 ton bajs i vattnet per dag.

4 x 365 = 1460 ton per år

1460 x 10 000 valar = 14 600 000 ton per år

1460 x 500 000 valar = 730 000 000 ton per år.

Det krävs ju inget snille för att inse att det får en enorm klimatpåverkan när det CO2-fångande blåvalsbajset minskat i enorma mängder.

 

 

Det här en välkänd bild. Det är rätt intressant att den följer det kommersiella valfiskets inträde på världshaven som inleddes i större skala i början av 1900-talet och tog riktig fart omkring 1930.

Värt att tänka på – mina beräkningar gäller endast blåvalen, men kom i håg att det under samma tid försvunnit miljontals med andra valar från våra hav och även deras bajs har ju samma betydelse – för att inte tala om det enorma utfisket – man behöver ju bara tänka att 150 ton torsk släpper ut lika mycket bajs som en blåval.

 

 • 970 – 2,700 billion fishes are caught from the wild, of which
  450 – 1,000 billion fishes are caught to make fishmeal and fish oil.
  37 – 120 billion farmed fish are killed for food.
  170 – over 400 billion farmed decapod crustaceans are also killed for food.
  Billions är samma som miljarder – hittar dock ingen snittvikt


  21-40
   billion* crayfish, crabs and lobsters

  150-380 billion shrimps and prawns.
  Länk 

  Även krabbor, humrar och räkor är en del av bajsets kretslopp 

Vi leker med lite siffror – 2 000 000 000 fiskar som väger 1 kg styck motsvarar drygt 13 000 000 blåvalar

1460 x 13 000 000 = 18 980 000 000 ton bajs. Att havets kretslopp är allvarligt påverkat kan man inte förneka när man ser dessa siffror.

 

Denna korta Ted Talks är informativ på ett tydligt sätt.

 

 

vi kan ju konstatera – ett kretsloppssamhälle funkar inte utan skit, men likväl så finns det många som säger att motsatsen gäller på land, jag är skeptisk.

 

vi kan ju konstatera – ett kretsloppssamhälle funkar inte utan skit, men likväl så finns det många som säger att motsatsen gäller på land, jag är skeptisk.“Ökenfiering (Desertification ) är ett fint (påhittat) ord för mark som förvandlas till öken” påbörjar Allan Savory detta fantastiska, tysta, mäktiga föredrag. Och hemskt nog håller det på att hända på omkring två tredjedelar av världens gräsmarker, accelererar klimatförändringen och gör att traditionella boskapskulturer hamnar i socialt kaos. Savory har vigt sitt liv åt att stoppa detta. Han tror nu – och hans arbetete har hittills visat – att en förvånande faktor kan skydda gräsmarkerna och till och med återta förstörd mark som blivit till öken.

 

 

 

Det svenska jordbrukets nuvarande och framtida potential att befria oss från växthusgaser är kanske 3 miljoner ton koldioxid till ett värde av uppskattningsvis 3 miljarder kronor per år. Länk

 

Förutom att förmågan att ta upp CO2 så leder färre valar till färre fiskar eftersom ett ekologiskt kretslopp balanserar på en biomassa som inte kan upprätthållas om man plockar bort nån eller några beståndsdelar ur den totala massan. Så det gamla resonemanget från främst valjagande nationer att valjakt ökar tillgången på fisk att fånga som mat till oss människor är helt felaktigt.

Och som vanligt när det gäller saker som det gigantiska ekosystemet som jorden utgör så är det aldrig en enskild orsak till att något negativt eller positivt sker. Att enbart peka på valbajsets frånvaro som orsak till det all varmare klimatet är ju självklart dumt, men att en sådan skitsak i princip försvinner från kretsloppet är en bidragande orsak.

Slutligen så vill jag göra er uppmärksamma på att det fortfarande pågår en rätt omfattande valjakt i våra världshav. Kommersiell valjakt är förbjuden, men under täckmantel att det är i forskningssyfte man jagar val så är det tillåtet.

 Jag kan inte skriva om valjakt utan att nämna Sea Shepherd – en organisation som med fara för sitt eget liv följer och förföljer valjaktsfartyg långt ute på jordens mest avlägsna delar av haven. Förutom att de dokumenterar jakten så händer det inte sällan att de i små gummibåtar går emellan valarna och fartygen. Ofta blir de angripna av jaktfartygens besättningar med både tillhyggen och vattenkanoner.

 

 

Annons

2 reaktioner på ”Är det valbajs och inte valfläsk som ska rädda klimatet?

 1. Pingback: Därför går klimatet åt h-vete | Naturstacken's Blog

 2. Pingback: Allt hänger ihop – på dessa 3 ben. | Naturstacken's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.