Breaking news – ingen torvbrytning..


.. än på ett tag i all fall.

 

Goda nyheter – nyheter som visar att trägen vinner – regeringen har tagit ett beslut som går helt i denna bloggs önskan..

Vår hårda kamp för att stoppa den torvbrytning som hotar vår by, vårt dricksvatten, ett helt vattensystem, Vapstens samebys kärnområde samt mycket annat har fått utdelning.

Regeringens beslut:
Regeringen uppdrar åt Naturvårdsverket att analysera och redovisa den svenska torvutvinningens klimat- och miljöpåverkan särskilt med avseende på miljökvalitetsmålen Begränsad klimatpåverkan och Myllrande våtmarker samt att föreslå hur torvutvinningens negativa inverkan på måluppfyllelsen kan minska. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljö- och energidepartementet) senast 30 juni 2016.

Länk till beslutet här..

Ytterligare ett utklipp:

Torvbrytningen innebär att torven i myren bryts ut och myrens ekosystem och därmed dess ekosystemtjänster såsom vattenbalansering, kolinbindning, vattenrening och habitat för växt- och djurarter riskerar att försämras eller försvinna. Det bör därför efterstävas att utvinning av torv sker på platser och i en omfattning där utbrytningen ger liten miljöpå- verkan, både avseende naturvärden och nettoavgången av metan, lustgas och koldioxid. Det kan därför övervägas om det finns skäl att införa krav på redovisning av klimatpåverkan vid tillståndsprövning av nya torvtäkter.

Jag måste erkänna att det känns som om regeringen har läst allt jag skrivit om torvens miljöpåverkan, och fast så inte är fallet, så unnar jag mig en klapp på axeln, en klapp som jag självfallet delar med alla hårt kämpande bybor, engagerade miljövänner och alla ni som läser min lilla blogg och som därigenom ger det bränsle som motivationen emellanåt kräver.
Förutom allt jag har skrivit i bloggen, så har mycket av bloggtexten skickats i mejlform till diverse myndigheter, vi i byn har skrivit yttranden, vi samlat in namnunderskrifter, vi har försökt påverka politiker i alla samhällsnivåer – och att vi fått gehör tycker jag detta regeringsbeslut visar.

 

giphy

Nu är det på intet sätt avgjort, men bara det att regeringen lyfter på locket till detta klimat/miljöproblem är ett stort steg i rätt riktning. Förhoppningsvis så innebär denna utredning att det tillsvidare är stopp för icke påbörjade torvtäkter runt om i landet.

För dig som blev intresserad, men som inte hängt med – till höger i denna blogg finns ett antal kategorier – klicka på torv – så kommer alla inlägg i detta ämne upp.

Jag brukar inte be den som råkar läsa min blogg att dela vidare, men i detta fall gör jag ett undantag. Använd knapparna nedan 🙂

Annons

En reaktion på ”Breaking news – ingen torvbrytning..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.